Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a declarat sâmbătă că apar semne de redresare mai puternică a economiei mondiale, dar a avertizat că se menţin încă riscuri semnificative, inclusiv apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Okamoto a spus că la începutul lunii aprilie FMI îşi va actualiza estimarea actuală privind o creştere a economiei globale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii.

Într-un discurs susţinut la China Development Forum, Okamoto şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creşterea divergenţelor între economiile avansate şi pieţele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborând sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei.

Okamoto a spus că China a revenit la creşterea economică anterioară pandemiei, înaintea tuturor economiilor mari, chiar dacă cheltuielile private se află în urma investiţiilor.

FMI prognozează că venitul cumultat pe cap de locuitor în economiile emergente şi în curs de dezvoltate, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulţi oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului.

”Perspectiva generală rămâne extrem de incertă”, a adăugat Okamoto, adăugând că nu se ştie cât va dura pandemia şi că accesul la vaccinuri rămâne foarte inegal în ţările avansate şi emergente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.