Creşterea Marii Britanii a rămas în urma celor mai mari economii din lume de la pandemia de Covid-19 şi este substanţial sub media OCDE, potrivit unui nou raport al influentului grup din Paris, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Produsul intern brut al Regatului Unit s-a contractat cu 0,4% între trimestrul 4 din 2019 şi trimestrul 3 din 2022, faţă de creşterea cumulativă de 3,7% a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, formată din 38 de membri.

În ţările G7, care include Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, SUA şi Regatul Unit, PIB-ul a crescut cumulat cu 2,5%, doar Regatul Unit înregistrând o scădere.

”Credem că acest lucru se întâmplă mai ales din cauza investiţiilor şi a consumului. Ştiind că Regatul Unit se confruntă cu o situaţie fiscală dificilă, de aceea salutăm ceea ce a făcut guvernul în cea mai recentă declaraţie”, a declarat marţi Alvaro Pereira, economistul şef al OCDE.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe Jeremy Hunt a anunţat reduceri de cheltuieli cu aproximativ 30 de miliarde de lire sterline şi majorări de taxe cu 25 de miliarde de lire sterline pentru lucrători şi întreprinderi, în ceea ce el a spus că este o încercare de a reconstrui finanţele publice, de a limita inflaţia aflata la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani şi de a restabili credibilitatea economică după bugetul din septembrie care a zguduit piaţa.

”Credem că este foarte important să menţineţi prudenţa fiscală în acelaşi timp în care puteţi stimula sau încerca să introduceţi anumite tipuri de reforme pentru a aborda unele dintre problemele care afectează Regatul Unit de ceva vreme, ceea ce este productivitate foarte scăzută. Cred că este timpul să ne concentrăm asupra acestui lucru, precum şi asupra politicii monetare şi fiscale.”, a continuat Pereira.

El a adăugat că prognoza OCDE pentru creşterea economiei Marii Britanii între 2022 şi 2024 a fost similară cu cea a Oficiului independent pentru responsabilitatea bugetară, dar se aştepta la o recesiune mai mică de 0,4% anul viitor, urmată de o creştere de 0,2% anul următor, în timp ce OBR prognozează o recesiune mai profundă şi o revenire mai puternică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.