Obligaţiunile statelor est-europene, din Polonia până în Ungaria, au crescut puternic în iulie, ca urmare a îngrijorării tot mai mari a investitorilor că Banca Centrală Europeană (BCE) este pe care să înceapă retragerea măsurilor de stimulare fără precedent, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea continuă avansul de 6,7% consemnat de obligaţiunile din estul Europei în trimestrul al doilea, cel mai bun de pe pieţele emergente.

Îmbunătăţirea datelor economice şi randamentele care sunt, în medie, de patru ori mai mari decât cele oferite în Germania atrag investitorii să revină în regiune, la un an după ce unii dintre cei mai mari dintre aceştia şi-au redus deţinerile pentru a căuta profituri mai mari în alte regiuni.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Investitori de la BlackRock şi Allianz Global Investors au spus că obligaţiunile din regiune sunt valoroase, în timp ce analişti ai Morgan Stanley şi Credit Agricole au apreciat săptămâna trecută să monedele est-europene sunt printre plasamentele lor preferate.

”Europa de Est ne place pentru că fundamentele se îmbunătăţesc. În acelaşi timp, nivelul dobânzilor ne aduce ceva randamente, în timp ce Europa începe să le normalizeze”, a arătat Sergio Trigo Paz, director pentru obligaţiuni pe pieţe emergente la fondul BlackRock.

Randamentele obligaţiunilor germane pe 10 ani au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, de 0,6%, din 28 iunie, când Draghi a spus că revenirea inflaţiei în zona euro creează spaţiu pentru ca BCE să reduc programul de achiziţii de obligaţiuni de 60 de miliarde de euro pe lună.

În acest fel, spread-ul între obligaţiunile germane pe termen de 10 ani şi cele ungare a devenit cel mai redus din ultimii doi ani, iar cel faţă de obligaţiunile poloneze cel mai mic din ultimele 11 luni.

Economiile europene emergente sunt între principalele beneficiare ale măsurilor de stimulare, dar reducerea datoriilor şi îmbunătăţirea termenilor comerciali le vor ajuta să atenueze orice impact negativ al înăspririi condiţiilor monetare, consideră Daniel Bebesy, manager de fonduri la Budapest Alapkezelo.

El consideră totuşi că este prematur de evaluat impactul declinului lichidităţilor din regiune.

Noi detalii legate de strategia BCE sunt aşteptate în august, când Draghi va participa la reuniunea anuală a Rezervei Federale americane de la Jackson Hole, cu mai puţin de două săptămâni înainte de şedinţa de politică monetară a BCE de la Frankfurt.

Economiile est-europene au înregistrat o creştere economie medie de 2,85% în primul trimestru, cel mai ridicat ritm din ultimii trei ani, în timp ce şomajul a scăzut în 2016 la cel mai redus nivel de după 1999, potrivit datelor analizate de Bloomberg. În pofida creşterii salariilor, inflaţia va rămâne sub ţintele băncilor centrale, ceea ce le permite să menţin în în continuare dobânzile la minime record.

Aprecierea euro este o veste bună pentru monedele din regiune, care vor continua probabil să se aprecieze faţă de dolar, consideră Naveen Kunam, manager de fonduri la Allianz Global Investors în Londra.

Zlotul polonez, coroana cehă şi forintul unguresc au crescut cu peste 10% faţă de dolar în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.