O echipă a Universităţii Fudan din China şi-a cerut scuze, marţi, după ce o platformă chatbot asemănătoare ChatGPT dezvoltată de ei s-a prăbuşit la câteva ore după ce a fost lansată pentru public, din cauza unei creşteri bruşte a traficului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul echipei, de luni, cu privire la platforma pe care o numeau MOSS, a devenit instantaneu viral pe reţelele sociale chineze, generând zeci de milioane de accesări pe reţeaua Weibo, asemănătoare Twitter, din China.

Presa de stat a descris-o ca fiind prima rivală chineză a platformei de succes ChatGPT a OpenAI.

Dar MOSS, care poartă acelaşi nume cu un computer cuantic superinteligent din blockbusterul ştiinţifico-fantastic chinez ”Wandering Earth 2”, s-a prăbuşit la scurt timp după, iar  marţi echipa a spus că nu va mai fi deschisă publicului.

Lansarea MOSS şi răspunsul public la acesta subliniază interesul pentru IA generativă şi ChatGPT în China şi provocările cu care se confruntă industria sa naţională, în timp ce mai multe universităţi şi companii de tehnologie de top din China se întrec pentru a produce o versiune chineză a chatbotului susţinut de Microsoft.

În timp ce echipa Universităţii Fudan a descris luni MOSS ca un model de limbaj conversaţional precum ChatGPT, marţi au minimizat comparaţia, spunând că are multe de îmbunătăţit.

”MOSS este încă un model foarte imatur, mai are încă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge la ChatGPT. Un laborator de cercetare academică ca noi nu poate produce un model a cărui abilitate se apropie de ChatGPT. Resursele noastre de calcul nu au fost suficiente pentru a susţine un trafic atât de mare şi, ca grup academic, nu avem suficientă experienţă în inginerie, creând o experienţă foarte proastă şi o primă impresie pentru toată lumea şi prin aceasta ne exprimăm scuzele sincere tuturor”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul său.

ChatGPT, aplicaţia pentru consumatori cu cea mai rapidă creştere din istorie, s-a prăbuşit de mai multe ori din cauza traficului intens.

În timp ce puţini utilizatori au putut să-şi împărtăşească experienţele cu platforma chineză înainte de prăbuşirea, un jurnalist de la Shanghai Observer a împărtăşit o relatare detaliată a unei interacţiuni cu MOSS şi a spus că engleza chatbotului era mai bună decât chineza.

Liderul echipei, Qiu Xipeng, profesor la Şcoala de Informatică a Fudan, a declarat luni, pentru Shanghai Observer, că principalul decalaj dintre MOSS şi ChatGPT a fost că numărul de parametri introduşi în pregătirea lingvistică a MOSS a fost cu un ordin de mărime mai mic decât ChatGPT.

Qiu nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii suplimentare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.