Compania TMK Hydroenergy Power, din Grupul CEZ România, investeşte aproape 700.000 euro în perioada 2020 - 2022 pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug din judeţul Caraş Severin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"TMK Hydroenergy Power amplasează o nouă centrală în judeţul Caraş Severin, cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul 'Programului de Energie din România'. Compania TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România investeşte în perioada 2020 - 2022 aproape 700.000 euro pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug. Pentru acest lucru, a accesat şi a primit finanţare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 euro) din valoarea totală a investiţiei", a anunţat compania.

Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului.

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion metri cubi de apă şi care este tranzitat anual aproximativ 35 - 50 milioane mc, în funcţie de condiţiile climatice anuale.

În urma analizelor interne realizate de specialiştii companiei, a fost identificat potenţialul oferit de acest volum de apă tranzitat, care poate fi utilizat pentru producerea de energie electrică “verde” prin amplasarea la baza barajului Văliug a unei microhidrocentrale cu putere instalată de 367 kW.

Estimările specialiştilor susţin că noua centrală hidroenergetică va asigura producţia de energie electrică de aproximativ 2.500 MWh anual.

În ceea ce priveşte obiectivele UE pentru 2030, acestea sunt: reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră; cel puţin 27% din energia UE va fi obţinută din surse regenerabile; sporirea eficienţei energetice cu 27-30%; atingerea unui nivel de interconectare electrică de 15% (mai exact, 15% din energia; electrică produsă într-o ţară din UE va putea fi transportată către alte state membre).

Obiectivul UE pentru 2050 este reducerea cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelurile din 1990.

Unul din obiectivele investiţiei este reducerea anuală estimată a emisiilor de dioxid de carbon cu 770 tone CO2 echivalent / an.

Energia produsă din surse hidroenergetice va fi de 2.453 MWh / an. Capacitatea instalată pentru producerea energiei hidroenergetice este de 0,367 MW.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o productie de circa 70GWh/an.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.