TMK Hydroenergy Power, companie din Grupul CEZ România, a investit 3 milioane lei într-o staţie de pompare în localitatea Timiş Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic din Caraş Severin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România a finalizat de curând una dintre cele mai importante lucrări de investiţii, cu un buget de aproape 3 milioane  RON, pentru a sprijini România să atingă ţintele europene privind cota de energie verde. Staţia de pompare Timiş Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic din Caraş Severin a beneficiat de un al doilea transformator şi de încă o pompă multietajată, modernă, de fabricaţie Sulzer", arată compania într-un comunicat.

Această staţie are rol atât în transportul apei pentru producţia de energie verde, dar şi pentru a furniza apă industriei din zonă, dar şi Uzinei de apă, pentru potabilizarea acesteia, în vederea alimentării cu apă a locuitorilor din municipiul Reşiţa.

Prin montarea unui al doilea transformator este asigurată atât exploatarea în siguranţă a staţiei de pompare, dar serveşte şi ca o siguranţă în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Garana.

Cu noua achiziţie, apa este pompată din lacul de acumulare Timiş Trei Ape până în Canalul Semenic, la o înălţime de 212 metri. Gravitaţional volumul de apă este procesat astfel în centralele hidroenergetice Crăinicel 2, Breazova şi Grebla.

Între avantajele investiţiei, compania menţionează procesarea unui volum suplimentar de peste 1.000 mc/h în centralele proprii, un spor de producţie de energie verde de aproape 1 MW/h; posibilitatea de a suplimenta alimentarea cu apă pentru industriale, dar şi pentru locuitorii municipiului Reşiţa; sporirea siguranţei în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Gărâna.

Peste 560.000 de locuinţe alimentate cu energia verde produsă de sistemul hidroenergetic din Caraş Severin, într-o singură lună, mai arată compania.

"Având în vedere producţia de energie verde produsă de centralele hidroenergetice Crăinicel 1, Crăinicel 2, Breazova şi Grebla în luna iulie 2020, suplimentarea de 1 MWh/luna, raportată la numărul de locuinţe care ar fi putut fi alimentate, energia verde produsă ar fi aprins becul în aproape 568.641 de locuinţe, care consumă în medie 14 kW/zi într-o perioadă friguroasă", mai informează compania.

Unităţile de producţie din surse regenerabile de energie ale Grupului CEZ în România (sistemul hidroenergetic din Caraş Severin şi cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, aflat la Constanţa) au condus la peste 2,3 milioane tone de CO2 evitată, echivalentă cu costurile sociale de aproape 80 milioane euro în şapte ani de activitate de producere a energiei electrice.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o productie de circa 70 GWh/an.

Staţia de pompare de la barajul Timiş Trei Ape a fost dată în folosinţă în anul 1970, are forma unui trifoi, în suprafaţa de 45 ha, cu un volum de aproape 4,5 miliaone mc şi o adâncime a apei la baraj de 30 m. Lacul Timiş Trei Ape este situat într-unul dintre frumoasele peisaje ale Semenicului, la  altitudinea de 835 m, în Depresiunea Gărâna. Lacul îşi întinde undele pe cele trei pâraie care îl alimentează şi în bazinetul cărora s-a format: 2 km pe pârâul Brebu, 4 km pe pârâul Semenic şi 3 km pe pârăul Grădişte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.