O comisie ministerială a OPEC+ care s-a reunit vineri nu a adus nicio modificare în politica actuală a organizaţiei ţărilor producătoare de petrol, după ce decizia Arabia Saudită de a prelungi reducerea voluntară a producţiei până în septembrie a ajutat la creşterea în continuare a preţurilor ţiţeiului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia, numită Comitetul Ministerial Comun de Monitorizare, poate solicita o reuniune completă a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor conduşi de Rusia, cunoscuţi ca OPEC+, dacă se justifică.

Preţurile petrolului au crescut cu mai mult de 14% în iulie, comparativ cu iunie, cea mai mare creştere procentuală lunară care a avut loc din ianuarie anul trecut, deoarece oferta mai restrânsă şi cererea în creştere au depăşit îngrijorarea că creşterea ratelor dobânzilor şi inflaţia ar putea afecta creşterea economică.

”Comitetul va continua să evalueze îndeaproape condiţiile pieţei”, se arată într-o declaraţie OPEC emisă după întâlnirea online, adăugând că grupul a îndemnat membrii să respecte pe deplin angajamentele de reducere a producţiei.

Joi, lidera OPEC, Arabia Saudită, a declarat că va prelungi o reducere voluntară a producţiei de petrol de un milion de barili pe zi (bpd) pentru încă o lună, incluzând luna septembrie, şi a adăugat că ar putea fi extinsă sau aprofundată.

Preţul petrolului Brent a urcat vineri cu 0,9%, la 85,88 dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii aprilie, iar cotaţia petrolului WTI, de referinţă în SUA, a avansat cu 0,9%, la 82,27 dolari pe baril.

Ambele contracte de referinţă au înregistrat cea mai lungă serie de creşteri săptămânale din acest an. Preţul petrolului Brent a crescut cu peste 16%, iar cel al petrolului WTI cu peste 19%, în ultimele şase săptămâni.

Rusia va reduce, de asemenea, exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak la scurt timp după anunţul saudit.

Algeria, membru OPEC, care a anunţat o reducere suplimentară voluntară de 20.000 de barili pe zi pentru august, nu a decis încă dacă va prelungi reducerea până în septembrie, a declarat pentru Reuters o sursă care cunoaşte problema.

OPEC+ a convenit asupra unui acord larg de limitare a ofertei în 2024, la ultima sa întâlnire de politică din iunie, iar Arabia Saudită a promis o reducere voluntară a producţiei pentru iulie, pe care a extins-o pentru a include august, iar acum şi pentru septembrie.

Reducerile de producţie ale grupului, excluzând reducerile suplimentare voluntare de la cei trei producători, se ridică la 3,66 milioane bpd, aproximativ 3,6% din cererea globală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.