Noua Zeelandă intenţionează să interzică tinerilor să cumpere vreodată ţigări, în cadrul uneia dintre cele mai drastice măsuri luate împotriva industriei tutunului, argumentând că alte eforturi de a elimina fumatul durează prea mult timp, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoanele cu vârsta de până la 14 ani nu vor putea să cumpere vreodată ţigări în Noua Zeelandă, ţară cu cinci milioane de locuitori, în cadrul propunerilor prezentate joi care vor limita şi numărul comercianţilor autorizaţi să vîndă tutun şi vor reduce nivelul de nicotină din toate produsele.

”Dorim să ne asigurăm că tinerii nu vor începe vreodată să fumeze, aşa că vânzarea sau furnizarea de produse din tutun pentru fumat către noile cohorte de tineri vai fi un delict”, a afirmat Ministrul Asocial al Sănătăţii din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, într-un comunicat.

”Dacă nimic nu se va schimba, va dura decenii până când rata fumatului în rândul maorilor va scădea sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oameni în urmă”, a mai spus Verrall.

În prezent, 11,6% dintre neozeelandezii cu vârste de peste 15 ani fumează, o proporţie care urcă la 29% în cazul indigenilor maori adulţi, potrivit datelor guvernamentale.

Guvernul se va consulta în următoarele luni cu un grup de lucru maori în domeniul sănătăţii înainte de a introduce legislaţia în Parlament, în iunie anul viitor, cu scopul de a avea o lege până la sfârşitul anului 2022.

Restricţiile vor fi apoi implementate în etape începând cu 2024, începând cu o reducere semnificativă a numărului de vânzători autorizaţi, urmată de reducerea concentraţiei de nicotină în 2025 şi de crearea generaţiei ”fără fum” din 2027.

Pachetul de măsuri va face din industria tutunului comercializat cu amănuntul din Noua Zeelandă una dintre cele mai restrictive din lume, chiar în urma Bhutanului, unde vânzarea de ţigări este interzisă definitiv.

Vecina Noii Zeelande, Australia, a fost prima ţară din lume care a impus ambalarea simplă a ţigărilor, în 2012.

Guvernul Noii Zeelande a spus că, deşi măsurile existente, cum ar fi ambalarea simplă şi taxele pe vânzări, au încetinit consumul de tutun, paşii mai duri au fost necesari pentru a-şi atinge obiectivul ca mai puţin de 5% din populaţie să fumeze zilnic până în 2025.

Noile reguli ar reduce la jumătate ratele de fumat din ţară în doar 10 ani de la intrarea în vigoare, a spus guvernul.

Fumatul ucide aproximativ 5.000 de oameni pe an în Noua Zeelandă, ceea ce o face una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite din ţară.

Patru din cinci fumători au început să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, potrivit guvernului.

Vapatul, adesea văzut ca o alternativă mai sigură la fumat şi un ajutor util pentru a renunţa la acest obicei, este, de asemenea, strict reglementat, vânzările fiind permise doar pentru cei peste 18 ani.

Autorităţile sanitare au salutat proiectul, în timp ce comercianţii cu amănuntul şi companiile producătoare de tutun şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra afacerilor lor şi au avertizat cu privire la apariţia unei pieţe negre.

”Salutăm recunoaşterea de către guvernul Noii Zeelande că creşterile excesive ale accizelor afectează în mod disproporţionat fumătorii cu venituri mai mici”, a spus grupul de tutun Imperial Brands, adăugând că este îngrijorat de propunerile de reducere a nivelului de nicotină şi, în cele din urmă, de a interzice vânzările.

”Interdicţiile de orice fel tind să ajungă în mâinile comercianţilor ilegali care vând produse ilicite, nereglementate”, se mai spune în comunicatul Imperial Brands.

Dunhill British American Tobacco şi Marlboro Philip Morris, care a declarat anterior că va opri vânzările în ţară dacă va fi impus de lege, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Potrivit casei de brokeraj Citi, BAT este lider de piaţă în Noua Zeelandă, cu o cotă de 67% în funcţie de volum, în timp ce Imperial Brands, care vinde ţigări JPS, Riverstone şi Horizon, reprezintă 21%, generând aproximativ 1-2% din câştigurile grupului său înainte de impozite.

Guvernul nu a detaliat cum vor fi aplicate noile reguli sau dacă acestea se vor aplica vizitatorilor din ţară.

”Fumatul de ţigări ucide 14 neozeelandezi în fiecare zi şi doi din trei fumători vor muri din cauza fumatului. Acest plan de acţiune oferă o oarecare speranţă de a ne îndeplini obiectivul unei Aotearoa (Noua Zeelandă n.r.) fără fum în 2025 şi de a menţine tamariki (copiii maori) fără fumat”, a spus preşedintele Asociaţiei Medicale din Noua Zeelandă, Alistair Humphrey, într-un comunicat.

Cu toate acestea, Dairy and Business Owners Group, un grup de lobby pentru magazinele locale, a declarat că, deşi susţine o ţară fără fumat, planul guvernului va distruge multe afaceri.

”Aceasta este 100% teorie şi zero la sută substanţă. Va fi un val de criminalitate. Bandele şi infractorii vor umple golul cu case pentru ţigări alături de case pentru marijuana”, a declarat preşedintele grupului, Sunny Kaushal, pentru Stuff.co.nz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.