Ultimele luni au reprezentat cea mai grea perioadă pe care industria de petrol şi gaze a traversat-o în ultimii 100 de ani. Pandemia Covid-19, care a henerat cu o pandemie economică la nivel global, a provocat o adâncire a crizei în piaţa petrolului, dar şi în industrie. Şefi din companii de energie şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi profesionale au vorbit marţi, în cadrul videoconferinţei “Energie la tine acasă”, organizată de Agenţia de presă News.ro, despre proiectele viitoare de investiţii, despre Strategia energetică, precum şi despre efectele Covid-19 în tot sectorul energetic. Aceştia se arată totodată îngrijoraţi de proiectul de liberalizare a pieţei gazelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petre Stroe, CEO, MET Romania Energy:  În această perioadă am putut să vedem mult mai clar zonele unde trebuie să acţionăm

”O companie, indiferent că este de stat sau privată, nu poate să îşi desfăşoare activitatea fără o strategie, de regulă proiectată pe cinci ani. De exemplu, în cazul MET, această strategie a fost creionată, desenată, aprobată în 2018 şi suntem exact în mijlocul derulării ei, având impactul acestei perioade, dar un impact care a putut fi gestionat mai uşor şi profesionist pentru că nu ne-a găsit într-o zonă de dezorientare. În această perioadă am putut să vedem mult mai clar zonele unde trebuie să acţionăm.”

Răzvan Claudiu Grecu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE): Cred că eficienţa energetică trebuie să joace un rol primordial

”Green Deal este de fapt o foaie de parcurs a economiei europene către o economie sustenabilă, din perspectiva obiectivelor climatice, în contextul menţinerii unei competitivităţi globale a economiei Europene. Cred că eficienţa energetică trebuie să joace un rol primordial şi înainte să vorbim de capacităţi noi în unităţi de producţie a energiei este important să ne asigurăm că avem un consum de energie care este eficientizat şi să menţinem astfel confortul consumatorilor şi competititvitatea lor şi să evităm investiţii inutile în cazul în care această eficienţă energetică nu este realizată.”

Daniel Apostol, director relaţii externe Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG): Este o perioadă dificilă, este cea mai grea perioadă pe care industria de petrol şi gaze a traversat-o în ultimii 100 de ani.

”Este o perioadă dificilă, este cea mai grea perioadă pe care industria de petrol şi gaze a traversat-o în ultimii 100 de ani. Pandemia Covid-19, care s-a lăsat cu o pandemie economică la nivel global, a provocat o adâncire a crizei în piaţa petrolului. Şocul preţului petrolului a survenit astfel într-un moment în care economia globală era deja suferindă. Iar sectorul industrial se confruntă cu o tendinţă descrescătoare, nu mă refer doar la preţuri, mă refer în general la starea sectorului, cel mai probabil o tendinţă care va continua în următoarele trimestre. Mă refer aici şi la impactul asupra investiţiilor în proiectele ce erau planificate în dezvoltare, proiecte de investiţii esenţiale, de care o economie precum economia României ar putea beneficia dacă se derulează.”

Florin Frunză, vicepreşedinte Departament Dezvoltarea Afacerii – Downstream Gas, OMV Petrom: Am avut o serie de aşteptări pe care doar parţial le vedem acum puse în practică, iar aşteptările noastre s-au transformat într-o îngrijorare destul de serioasă cu privire la modul în care vor evolua lucrurile în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor

”Noi, OMV Petrom, împreună şi cu partenerii noştri din FPPG, ne-am implicat activ şi am fost unii dintre promotorii unei liberalizări a pieţei gazelor din România şi a aplicării principiilor de piaţă pentru această piaţă. Nu de anul acesta, ci deja din anii trecuţi, am avut acces la studii făcute de experţi de talie internaţională cu privire la liberalizarea pieţei gazelor. Am avut o serie de aşteptări pe care doar parţial le vedem acum puse în practică, iar aşteptările noastre s-au transformat într-o îngrijorare destul de serioasă cu privire la modul în care vor evolua lucrurile. Primul element de îngrijorare ar fi că, la momentul la care vorbim, obligaţia de tranzacţionare pe pieţele centralizate încă nu este abrogată. Aşteptarea noastră este ca ea să se elimine. Este imposibil ca ambele obligaţii să existe în acelaşi timp. De asemenea, s-au dezbătut anumite lucruri care în versiunea finală nu s-au mai regăsit”.

Teofil Mureşan - Preşedinte E-INFRA (Nova Power & Gas): Preţul la energie şi la gaz în România e un mare diferenţiator pentru ţara noastră în a atrage investitori străini sau locali. 

”Preţul la gaz şi la energia electrică este influenţat şi de cele două subiecte, adică interconexiunea României, atât pe energie cât şi pe gaze, cu ţările din jur, sau de investiţii. Să nu uităm că stabilirea Strategiei energetice a României are drept scop principal alimentarea neîntreruptă a consumatorilor, la un preţ accesibil. Iar preţul la energie şi la gaz în România e un mare diferenţiator pentru ţara noastră în a atrage investitori străini sau locali. Dacă noi vom avea un preţ al energiei mai mare decât ţările din jur, ar trebui ca pentru aceşti investitori să găsim alte facilităţi fiscale sau să mizeze pe salarii scăzute ca să fie atractive.”

Robert Chircă, director general adjunct Romgaz: Referitor la strategia Romgaz, discutăm de o strategie ambiţioasă. Vorbim despre o strategie de investiţii de 15,7 miliarde lei pentru următorii cinci ani.

”Referitor la strategia Romgaz, discutăm de o strategie ambiţioasă. Vorbim despre o strategie de investiţii de 15,7 miliarde lei pentru următorii cinci ani. Vorbim de menţinerea core business-ului, de partea de exploarare şi producţia, vorbi de partea de energie electrică, unde avem Iernutul, respectiv planurile pentru Mintia, vorbim despre diversficare, şi aici vorbim de zona petrochimică, în construcţia unei fabrici de metanol. Totodată, avem în stategie prinse asocierile şi parteneriatele, şi aici mă refer fie la Neptun Deep, unde pentru moment este pus pe hold, dar şi de celelalte parteneriate, de noi centrale pe gaz. Pentru implementarea strategiei vom avea nevoie de un suport legislativ.”

Bogdan Constantin Andronic, director Departament Accesare Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale, Transgaz: Transgaz a avut grijă încă de la început să implementeze un plan anti-Covid foarte serios

”Transgaz a avut grijă încă de la început să implementeze un plan anti-Covid foarte serios şi acest plan ne-a ajutat ca practic în toată această perioadă, în ciuda stării de urgenţă, Transgaz să lucreze în mod continuu şi fără probleme, la gazoductul BRUA, la dezvoltările din zona de nord-est a ţării, precum şi la celelalte proiecte de investiţii. În esenţă, Transgaz are o schemă de finanţare a proiectelor de investiţii care înseamnă cam o treime fonduri propri şi două treimi surse atrase.”

Videoconferinţa “Energie la tine acasă” a fost organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox, cu sprijinul RomgazTransgazPetromNova Power&GasFPPG, iar partener media a fost Profit.ro. Evenimentul ea fost transmis LIVE pe www.news.ro şi pe pagina de Facebook.com/News.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.