Negocierile pentru refacerea coaliţiei guvernamentale din Italia, a anunţat marţi partidul Italia Viva, care a declanşat criza, agravând turbulenţele politice care au loc pe fondul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul premier Matteo Renzi a retras luna trecută partidul Italia Viva din coaliţie, acuzându-l pe premierul Giuseppe Conte că a gestionat greşit atât criza sănătăţii, cât şi criza economică ulterioară.

Preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut şefului camerei inferioare a parlamentului, Roberto Fico, să medieze între diferitele partide. Cu toate acestea, Renzi a declarat că negocierile nu au reuşit să remedieze diferenţele pe o serie de probleme, inclusiv cheltuielile cu sănătatea, educaţia, justiţia şi infrastructura.

”Luăm în considerare răspundsul negativ dat de colegii noştri din fosta coaliţie. Îi mulţumim lui Fico şi ne bazăm acum pe înţelepciunea şefului statului”, a spus Renzi.

Preşedintele ar putea fi nevoit să lanseze o nouă rundă de consultări pentru a încerca să vadă dacă există sprijin între mai multe partide pentru un guvern de tehnocraţi, care ar fi însărcinat să abordeze situaţia de urgenţă a coronavirusului şi criza economică.

Italia, prima ţară europeană afectată de virus, a înregistrat peste 89.000 de decese de la declanşarea epidemiei, în februarie anul trecut, al doilea cel mai ridicat număr din Europa şi al şaselea cel mai mare din lume.

Partidul Italia Viva a indicat deja că ar dori ca fostul şef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi să devină prim-ministru. Nu există nicio garanţie că suficiente partide, fie din actuala coaliţie, fie din blocul de dreapta opoziţiei, ar adera la un astfel de scenariu, în care ar pierde controlul asupra elaborării politicilor.

Fără un sprijin larg pentru o administraţie instituţională, Mattarella nu ar avea altă opţiune decât să instaleze un guvern interimar şi să organizeze alegeri general până în iunie - cu aproximativ doi ani înainte de termen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.