Moody’s Investors Service a avertizat că asupra economiei Israelului planează ”consecinţe negative” şi ”un risc semnificativ”, după adoptarea unei legi care restrânge puterile Curţii Supreme, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura, care a fost adoptată luni, printr-un vot final de 64-0, elimină prevederea de ”rezonabilitate” care permite Curţii Supreme nealese să anuleze deciziile guvernului.

Votul a declanşat proteste în masă, aducând zeci de mii de demonstranţi în stradă la începutul acestei săptămâni.

”Credem că natura largă a propunerilor guvernului ar putea slăbi material independenţa sistemului judiciar şi ar putea perturba controalele şi echilibrele eficiente între diferitele ramuri ale guvernului”, a spus Moody în raportul său.

Agenţia a adăugat că instituţiile executive şi legislative ale Israelului au devenit ”mai puţin previzibile şi mai dispuse să creeze riscuri semnificative pentru stabilitatea economică şi socială”.

Raportul a menţionat, de asemenea, că peste 80% dintre noile startup-uri israeliene au ales să se înregistreze în străinătate de la începutul acestui an, comparativ cu 20% anul trecut.

”Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că sectorul high-tech al ţării a devenit motorul cheie al creşterii economice”, au scris analiştii Moody's, adăugând că sectorul reprezintă jumătate din exporturile totale ale ţării şi generează aproximativ 15% din PIB-ul ţării în 2022.

Un raport al grupului israelian de investiţii de capital privat Viola a declarat că Israelul şi-a cedat poziţia de al cincilea ecosistem tehnologic cel mai bine finanţat din lume, pentru a ocupa locul 10.

Într-o declaraţie comună, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich au spus că raportul Moody ”este o reacţie de moment, când praful se va aşeza va deveni clar că economia Israelului este foarte puternică”.

Ei au adăugat: ”Economia Israelului se bazează pe baze solide şi va continua să crească sub o conducere cu experienţă, care conduce o politică economică responsabilă”, explicând că industriile de apărare sunt ”plin de comenzi” şi că industria gazelor creşte exporturile către Europa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.