Moody’s Investors Service a avertizat că asupra economiei Israelului planează ”consecinţe negative” şi ”un risc semnificativ”, după adoptarea unei legi care restrânge puterile Curţii Supreme, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Măsura, care a fost adoptată luni, printr-un vot final de 64-0, elimină prevederea de ”rezonabilitate” care permite Curţii Supreme nealese să anuleze deciziile guvernului.

Votul a declanşat proteste în masă, aducând zeci de mii de demonstranţi în stradă la începutul acestei săptămâni.

”Credem că natura largă a propunerilor guvernului ar putea slăbi material independenţa sistemului judiciar şi ar putea perturba controalele şi echilibrele eficiente între diferitele ramuri ale guvernului”, a spus Moody în raportul său.

Agenţia a adăugat că instituţiile executive şi legislative ale Israelului au devenit ”mai puţin previzibile şi mai dispuse să creeze riscuri semnificative pentru stabilitatea economică şi socială”.

Raportul a menţionat, de asemenea, că peste 80% dintre noile startup-uri israeliene au ales să se înregistreze în străinătate de la începutul acestui an, comparativ cu 20% anul trecut.

”Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că sectorul high-tech al ţării a devenit motorul cheie al creşterii economice”, au scris analiştii Moody's, adăugând că sectorul reprezintă jumătate din exporturile totale ale ţării şi generează aproximativ 15% din PIB-ul ţării în 2022.

Un raport al grupului israelian de investiţii de capital privat Viola a declarat că Israelul şi-a cedat poziţia de al cincilea ecosistem tehnologic cel mai bine finanţat din lume, pentru a ocupa locul 10.

Într-o declaraţie comună, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich au spus că raportul Moody ”este o reacţie de moment, când praful se va aşeza va deveni clar că economia Israelului este foarte puternică”.

Ei au adăugat: ”Economia Israelului se bazează pe baze solide şi va continua să crească sub o conducere cu experienţă, care conduce o politică economică responsabilă”, explicând că industriile de apărare sunt ”plin de comenzi” şi că industria gazelor creşte exporturile către Europa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.