Moody’s a redus ratingurile de credit ale unei serii de bănci mici şi mijlocii din SUA şi a plasat mai multe instituţii de credit mari de pe Wall Street sub supraveghere, cu perspectivă negativă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia de evaluare financiară a scăzut ratingurile a 10 bănci cu o treaptă, în timp ce băncile mari Bank of New York Mellon, U.S. Bancorp, State Street, Truist Financial, Cullen/Frost Bankers şi Northern Trust sunt acum sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.

Moody’s şi-a schimbat, de asemenea, perspectiva în negativă pentru 11 bănci, inclusiv Capital One, Citizens Financial şi Fifth Third Bancorp.

Printre instituţiile de credit mai mici care au primit o reducere a ratingurilor oficiale se numără M&T Bank, Pinnacle Financial, BOK Financial şi Webster Financial.

”Băncile americane continuă să se confrunte cu riscurile de gestionare a ratelor dobânzilor şi a activelor şi pasivelor (ALM), cu implicaţii pentru lichiditate şi capital, deoarece lichidarea politicii monetare neconvenţionale drenează depozitele la nivel de sistem şi ratele mai mari ale dobânzilor scad valoarea activelor cu dobândă fixă”, au spus analiştii Moody's Jill Cetina şi Ana Arsov, în nota de cercetare însoţitoare.

”Între timp, rezultatele din T2 ale multor bănci au arătat presiuni în creştere asupra profitabilităţii, care le vor reduce capacitatea de a genera capital intern. Acest lucru se întâmplă în timp ce o recesiune uşoară în SUA este aşteptată pentru începutul anului 2024 şi calitatea activelor pare să scadă de la niveluri solide, dar nesustenabile, cu riscuri deosebite în portofoliile de proprietăţi imobiliare comerciale (CRE) ale unor bănci”, arată raportul Moody's.

Băncile regionale din SUA au fost aruncate în centrul atenţiei la începutul acestui an, după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank a declanşat o criză a depozitelor în sector.

Panica s-a extins în cele din urmă în Europa şi a dus la salvarea de urgenţă a gigantului elveţian Credit Suisse de către rivalul intern UBS.

Deşi autorităţile au făcut eforturi mari pentru a restabili încrederea, Moody’s a avertizat că băncile cu pierderi substanţiale nerealizate, care nu sunt capturate de ratele lor de capital de reglementare, pot fi totuşi susceptibile la pierderi bruşte ale încrederii pieţei sau a consumatorilor, într-un mediu cu rate ale dobânzii ridicate.

Rezerva Federală şi-a ridicat în iulie dobânda de referinţă a împrumuturilor la un interval de 5,25%-5,5%, după ce a înăsprit agresiv politica monetară în ultimul an şi jumătate, în încercarea de a controla inflaţia vertiginoasă.

”Ne aşteptăm ca riscurile ale băncilor să fie exacerbate de creşterea semnificativă a dobânzii de politică monetară a Rezervei Federale, precum şi de reducerea continuă a rezervelor din sistemul bancar la Fed şi, în consecinţă, a depozitelor din cauza QT-ului în curs. Este probabil ca ratele dobânzilor să rămână mai ridicate pentru mai mult timp până când inflaţia revine în intervalul ţintă al Fed şi, după cum s-a menţionat mai devreme, ratele dobânzilor pe termen lung din SUA se mişcă, de asemenea, mai sus din cauza multiplilor factori, care vor pune şi mai multă presiune asupra activelor cu dobânzi fixe ale băncilor”, a spus Moody’s în raport.

Băncile regionale sunt expuse unui risc mai mare, deoarece au un capital de reglementare comparativ scăzut, a menţionat Moody’s, adăugând că instituţiile cu o pondere mai mare a activelor cu dobânzi fixe în bilanţ sunt mai constrânse în ceea ce priveşte profitabilitatea şi capacitatea de a creşte capitalul şi de a continua creditarea.

”Riscurile pot fi mai pronunţate dacă SUA intră într-o recesiune, ceea ce ne aşteptăm să se întâmple la începutul anului 2024, deoarece calitatea activelor se va înrăutăţi şi va creşte potenţialul de eroziune a capitalului”, au adăugat analiştii.

Deşi stresul asupra băncilor americane s-a concentrat în mare parte pe finanţarea şi riscul ratei dobânzii care rezultă din înăsprirea politicii monetare, Moody’s a avertizat că o înrăutăţire a calităţii activelor este la orizont.

”Continuăm să ne aşteptăm la o recesiune uşoară la începutul lui 2024 şi, având în vedere tensiunile de finanţare asupra sectorului bancar din SUA, va exista probabil o înăsprire a condiţiilor de creditare şi pierderi în creştere ale creditelor pentru băncile din SUA”, a spus agenţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.