Grupul ungar MOL negociază cu grupul american Chevron preluarea participaţiei deţinută de acesta la o exploatare uriaţă de petrol din Azerbaidjan, pentru peste 2 miliarde de dolari, au declarat trei surse bancare şi din industrie implicate în discuţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chevron şi rivalul său american Exxon Mobil vor să îşi vândă participaţiile la exploatarea Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) din Marea Caspică, care este operată de grupul BP, marcând retragerea acestor companii americane mari din statul din Asia centrală unde au fost prezente în ultimii 25 de ani, pentru a se concentra pe producţia internă.

MOL a fost iniţial interesată de participaţiile ambelor companii americane la exploatarea azeră, dar a decis să facă o ofertă doar pentru deţinerea de 9,57% a Chevron, au spus sursele.

Chevron şi MOL au refuzat să comenteze.

Discuţiile au loc în timp ce guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban vrea să dezvolte relaţii mai apropiate cu state din Asia centrală.

Exxon continuă să caute un cumpărător pentru participaţia de 6,8% deţinută la exploatarea respectivă. Procesul de vânzare este condus de Bank of America Merrill Lynch, potrivit unor surse bancare.

“Exxon Mobil testează interesul din piaţă pentru activele de producţie din Azerbaidjan. Continuăm să ne evaluăm activele în funcţie de contribuţia lor la satisfacerea nevoilor operaţionale ale companiei, a obiectivelor financiare şi a posibilei valori a acestora pentru alţii”, a declarat Julie King, purtător de cuvânt al Exxon.

Bank of America Merrill Lynch a refuzat să comenteze.

Într-o prezentare făcută în acest an, MOL a anunţat că vrea să îşi menţină producţia la 110.000-130.000 de barili echivalent de petrol pe zi până în 2023, adăugând în aceeaşi perioadă rezerve de 350 de milioane de barili de petrol şi gaze.

Producţia de petrol şi gaze a MOL este concentrată în Croaţia şi Ungaria, unde obţine 64% din producţia totală a grupului. MOL mai desfăşoară activităţi de producţie în Marea Nordului, Irak şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.