Guvernul a decis joi să îl mandateze pe ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, să semneze în numele României, declaraţia comună a statelor membre privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia Covid-19, iar oficialul spune că redresarea ecologică este cea mai bună strategie de creştere pentru fiecare stat european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, 30 aprilie 2019, Guvernul a decis să îl mandateze pe ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, să semneze în numele României, declaraţia comună a statelor membre privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia Covid-19", arată Ministerul Mediului într-un comunicat.

Ministrul spune că Pactul Ecologic European propune un model economic sigur şi durabil: utilizarea mai eficientă a resurselor, printr-un grad mai mare de refolosire şi reciclare.

”Astăzi am luat o decizie care va schimba viitorul modelului economic din România şi va pune în siguranţă viaţa şi mediul din ţara noastră şi din Europa. România a hotărât să semneze declaraţia privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia Covid-19. Ţara noastră se alătură, aşadar, grupului statelor membre care susţin Redresarea Ecologică a Uniunii Europene şi mă bucur că am fost desemnat să semnez această declaraţie în numele Guvernului României. Semnăm cu asumarea şi cu ambiţia de a urma calea investiţiilor durabile, într-o economie cu emisii reduse de carbon, a eficienţei energetice ridicate, a economiei circulare, energiilor regenerabile şi recuperării păstrării biodiversităţii", afirmă Costel Alexe.

Oficialul se declară în favoarea unui răspuns ecologic în faţa provocărilor economice din întreaga Europă.

"La fel ca celelalte 18 state membre ale UE semnatare ale declaraţiei, ne dorim ca Pactul Ecologic European să rămână în centrul planului de relansare economică după Covid-19. Credem că odată cu ieşirea din criză, Redresarea Ecologică este soluţia pentru a acţiona, astfel încât să ţinem cont de fragilul echilibru al naturii. Acesta este cea mai bună strategie de creştere pentru fiecare stat european în parte şi pentru fiecare cetăţean al Planetei. În acelaşi timp, este şi instrumentul prin care pot fi mobilizate resurse financiare care să stimuleze economiile statelor membre şi să creeze noi locuri de muncă în perioada post-criză şi pe termen mediu şi lung", mai spune ministrul.

Potrivit acestuia, o redresare economică ecologică va contribui la consolidarea rezilienţei faţă de riscurile majore pentru sănătate, cum ar fi Covid-19.

"Vom direcţiona fondurile UE din Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European către investiţii durabile, care să sprijine tranziţia la o economie circulară şi neutră din punct de vedere climatic, cu atât mai mult în condiţiile excepţionale cauzate de pandemia de COVID-19. Resursele financiare vor fi direcţionate spre măsuri şi activităţi care să facă societatea şi economia europeană mai rezistente la şocuri şi să conducă la relansarea creşterii economice. Acestea nu vor trebui 'risipite', ci concentrate pe accelerarea tranziţiei ecologice. Orice amânare sau ratare a politicilor şi măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, atât în orizonturile anilor 2025 şi 2030, cât şi cel de termen lung (aferent anului 2050), va conduce la costuri viitoare infinit mai mari", spune Alexe.

El declară că Pactul Ecologic European este cel mai bun răspuns de ţară "la pandemia de COVID-19, la provocarea schimbărilor climatice şi la nevoia de siguranţă a mediului şi a vieţii".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.