România a reuşit să recicleze abia 15% din deşeurile de sticlă pe care le produce, deşi până la finalul anului România ar trebui să se situeze la un grad de reciclare de minim 50%, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe. Astfel, la nivelul anului 2018 în România s-au pus pe piaţă peste 270.000 tone de ambalaje din sticlă, iar din acestea, puţin peste 50% au fost reciclate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe, a efectuat marţi o vizită la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass, din Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

„Iată că populaţia este deschisă către utilizarea acestui sistem, aproape în totalitate. Cetăţenii României sunt cei mai importanţi parteneri ai noştri şi avem datoria să nu îi dezamăgim. Avem nevoie de rezultate spectaculoase pentru a depăşi impasul gestiunii deşeurilor din România, înainte ca acesta să se transforme într-o problemă de igienă şi sănătate publică. Se întâmplă rar ca o politică publică să obţină aprobarea aproape unanimă a populaţiei, ceea ce ne oferă încredere că implementarea unui astfel de sistem în România va produce rezultatele foarte bune pe care le-am văzut şi în alte ţări”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Oficialul şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la ritmul de creştere a procentului de reciclare din ţara noastră.

"O spun din nou, România este foarte departe de normalitate în ceea ce priveşte reciclarea. Chiar dacă la sticlă stăm puţin mai bine, per total reuşim să reciclăm abia 15% din deşeurile pe care le producem. Şi asta în condiţiile în care, până la finalul anului acesta, România ar fi trebuit să se situeze la un grad de reciclare de minim 50%”, a explicat ministrul mediului.

Acesta a arătat că la nivelul anului 2018 în ţara noastră s-au pus pe piaţă peste 270.000 tone de ambalaje din sticlă. Dintre acestea, puţin peste 50% au fost reciclate.

"Mare parte din aceste cantităţi se reciclează aici, la Popeşti-Leordeni. Această fabrică are o capacitate de reciclare de peste 100.000 de tone pe an. Şi mai important este că vorbim de o reciclare adevărată a sticlei. Sticlele care ajung aici sunt topite şi transformate în granule din sticlă, folosite ulterior în procesul de producţie ca materie primă pentru sticle şi borcane noi. Mai există şi o altă variantă, denumită tot reciclare, în care sticla este pisată şi utilizată pentru producerea de materiale de construcţie. Această pseudo-reciclare însă nu respectă principiile economiei circulare şi nu este eficientă pe termen lung. Dacă vrem să ne depăşim condiţia de societate a risipei şi de codaşi ai Europei la acest capitol şi vrem cu adevărat să ne transformăm într-o societate a reciclării, aceste nuanţe sunt importante”, a explicat ministrul Costel Alexe.

Conform unui sondaj de opinie realizat, la comanda Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, de Institutul Român Pentru Sondarea Opiniei Publice (IRSOP), cetăţenii României îşi doresc introducerea unui sistem de garanţie-depozit pentru ambalajele returnabile în proporţie de 96%.

Totodată, 81% din respondenţii studiului consideră potrivită stabilirea valorii garanţiei la 50 de bani per ambalaj.

Sondajul a fost realizat cu susţinerea Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Circulară – CERC, în perioada 17-24 august, pe un eşantion reprezentativ, la nivel naţional, de 820 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,4%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.