Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, şi directorul general al Raja SA, Felix Stroe, au semnat joi la sediul MFE, contractul de finanţare pentru implementarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în municipiul Oneşti în perioada 2014-2020”, proiect finanţat cu 275,6 milioane lei din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până la preluarea serviciului de către RAJA SA, populaţia beneficia de apă potabilă numai câte trei ore seara şi dimineaţa, iar accesul la canalizare era în mică proporţie, sistemul existent având o vechime de peste 60 de ani.

"Datorită acestui proiect, finanţat cu 275,6 milioane lei fonduri europene, 19.000 locuitori ai municipiului Oneşti vor avea acces la apă potabilă şi alţi 41.500 vor beneficia de servicii de canalizare la cele mai înalte standarde", informează ministerul într-un comunicat.

De asemnea, proiectul va contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei, prin stimularea investiţiilor private în aria de implementare, asigurarea accesului la servicii publice de apă şi canalizare de calitate, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a populaţiei şi dezvoltarea durabilă a zonei.

Suplimentar, datorită implementării proiectului vor fi create 22 noi locuri de muncă.

Ministrul Ioan Marcel Boloş a subliniat progresele companiei Raja SA, "un exemplu de bune practici pentru alte companii din domeniu. Mă bucur că echipa de aici şi-a folosit experienţa şi priceperea pentru a-şi extinde operaţiunile şi în afara zonei în care a operat iniţial, respectiv judeţul Constanţa. Proiectul investiţional demarat astăzi în municipiul Oneşti este un exemplu de operativitate în slujba beneficiarilor din aria de operare", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

O captare nouă pe râul Trotuş

La rândul său, directorul general al Raja  SA, Felix Stroe, consideră că municipiul Oneşti va avea cel mai modern sistem de apă şi canalizare din România datorită implementării proiectului, "localitatea fiind până în prezent în afara Master Planului judeţului Bacău în ceea ce priveşte infrastructura de apă, canalizare şi epurarea apelor uzate".

În aria proiectului vor fi făcute următoarele investiţii în infrastructura de apă: o captare nouă pe râul Trotuş; o staţie tratare apă; o staţie clorinare; o staţie nouă de înmagazinare a apei; o staţie clorinare reabilitată; 6,9 km conductă aducţiune nouă; patru staţii noi de pompare a apei; 6,78 km reţea extinsă de distribuţie apă potabilă; 18,86 km reţea reabilitată de distribuţie apă potabilă.

"Investiţii în colectarea şi tratarea apei uzate: 3,4 km reţea canalizare reabilitată; 26 km reţea canalizare extinsă; 11 staţii noi de pompare a apei uzate; 6,6 km noi de conducte refulare; o staţie de epurare reabilitată", mai precizează ministerul.

De asemenea, proiectul asigură finanţare pentru sistemul centralizat SCADA apă – apă uzată la nivel local şi conectare cu cel existent în aria de operare a RAJA, precum şi pentru echipamente şi utilaje operaţionale, destinate operării şi întreţinerii infrastructurii de apă şi canalizare la nivelul ariei de operare a operatorului regional RAJA Constanţa SA.

La ceremonia de semnare a contractului au mai fost prezenti preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare  Intercomunitară Apă-Canal Constanţa, Valentin Saghiu şi primarului municipiului Oneşti, Nicolae Gnatiuc.

RAJA SA este cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate şi deserveşte peste 3 milioane de beneficiari din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov, Prahova şi Bacău.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.