Situaţia actualelor deficite în creştere şi soluţiile cu care starea finanţelor publice poate fi stabilizată fără a tăia din nou de la investiţii, aşa cum s-a făcut de nenumărate ori în trecut, sacrificând perspectivele creşterii economice vor fi dezbătute într-o conferinţă specială organizată de Profit.ro în data de 9 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţa „Investiţii vs. Deficit: Provocări şi riscuri în economie sub impactul datoriei şi deficitelor publice în creştere” va aduce împreună conducerea Ministerului Finanţelor, lideri din administraţia publică locală, din pieţele financiare, din mediul de afaceri şi din cel academic, într-o dezbatere organizată de la ora 9.00, la JW Marriott Hotel, Salon D.

Evenimentul va fi transmis în direct, şi pe postul Profit.News TV, precum şi pe pagina de facebook a Profit.ro.

Conferinţa va fi deschisă de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor, Adrian-Ioan Veştea - Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Adninistraţiei, Ilie Bolojan - Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sergiu Manea - Preşedinte, Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Ştefan Nanu - Director General al Trezoreriei Statului, Ramona Jurubiţă - Vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Daniel Dăianu - Preşedintele Consiliului Fiscal şi Alin Marius Andrieş -Secretar de Stat, Ministerul Finanţelor Publice, au confirmat deja participarea în dezbatere.

Conferinţa este organizată într-un context în care deficitul bugetar a sărit în aer la începutul acestui an, atingând 1,67% din PIB după doar două luni, cu perspective şi de agravare în martie. Gaura de 29 miliarde de lei acumulată în primele două luni, din care 21 miliarde doar în februarie, marchează un nefericit record pentru această perioadă.

Concomitent cu deteriorarea deficitului bugetar, se adânceşte şi datoria publică, marcând, la finele lui 2023, o creştere de peste două ori faţă de 2019. Cele peste 782 miliarde de lei au echivalat 48,9% din PIB, iar perspectiva depăşirii pragului de 50% din PIB, peste care Guvernul trebuie să adopte automat măsuri de reducere a cheltuielilor, e iminentă. Derogările date frecvent în trecut la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare sunt de aşteptat şi anul acesta, unul cu mai multe rânduri de alegeri, însă problema deficitului şi a îndatorării nu poate fi rostogolită la nesfârşit. Trezoreria Statului a accelerat împrumuturile la începutul anului, reuşind să acopere o mare parte din necesarul de finanţare.

Deteriorarea situaţiei finanţelor publice pune, însă, deja presiune pe costurile de împrumut ale ţării, riscând să ducă la o revizuire în jos a ratingului de ţară (evitată până acum în mod remarcabil), mai ales dacă execuţia bugetară sau creşterea economică vor dezamăgi în prima parte a anului. Economiştii se aşteaptă la un al doilea an consecutiv în care dinamica PIB să fie sub potenţial, redevenind pesimişti şi în legătură cu inflaţia.

Tabloul macroeconomic local se suprapune pe o perioadă de incertitudine ce domină şi economia europeană, în contextul crizelor recente, al războiului din Ucraina şi al riscurilor ce persistă pentru stabilitatea financiară regională, chiar dacă pieţele şi-au mai revenit.

Problemele finanţelor publice sunt o ameninţare şi pentru mediul de afaceri. Dincolo de impactul inflaţiei resimţit puternic în ultima perioadă, managerii şi antreprenorii români se tem că nota de plată pentru deficitele mari ale statului le va fi trimisă tot lor, sub forma taxelor şi impozitelor mărite după alegeri, alte victime de serviciu riscând să fie investiţiile.

Într-un astfel de context, Profit.ro aduce în dezbatere teme care preocupă mediul de afaceri în acesată perioadă. Cum se poate depăşi situaţia actualelor deficite în creştere? În 2024 ar trebui să avem cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB de până acum. Ce se va întâmpla cu investiţiile publice şi private în lunile următoare? Domenii şi zone prioritare pentru investiţii. Cum putem reveni la o creştere economică susţinută, după doi ani de avans sub potenţial? Care sunt perspectivele absorbţiei fondurilor europene? Ce măsuri au în mod realist şanse să asigure o reducere dramatică a deficitului cu 4 procente de PIB, adică nu mai puţin de 14 miliarde de euro în următoarea perioadă?

Cum se poate îmbunătăţi colectarea veniturilor bugetare, ajungând în zonele reale de evaziune, fără a pune o presiune suplimentară tot pe acea parte a economiei care îşi plăteşte în mod obişnuit taxele şi impozitele?

Conferinţa va pune în dezbatere şi situaţia finanţelor publice locale, cu provocările primarilor şi priorităţile de investiţii la nivel local. Care sunt aşteptările mediului de afaceri de la administratorii locali. Ce se întâmplă cu taxele şi impozitele locale?

Discuţia despre starea finanţelor publice trebuie purtată în strânsă legătură cu efectele transmise mai departe în mediul de afaceri? Cum se adaptează mediul antreprenorial în contextul actual? Ce bugete programează antreprenorii şi managerii în perioadă de incertitudine fiscală şi macroeconomică şi ce priorităţi există pentru investiţiile private în plină perioadă de transformări tehnologice?

Citeşte mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/eveniment-profit-ro-ministrul-finantelor-deschide-dezbaterea-investitii-vs-deficit-cu-lideri-din-administratie-si-mediul-de-afaceri-21545339

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.