Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale este de aproape 60 la sută, peste graficul asumat cu Comisia Europeană, precizând că fluxurile de intrare a gazelor în ţara noastră sunt în parametri normali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Astăzi dimineaţă, la ora 8, aveam un stoc de un miliard 826 de milioane de metri cubi, un grad de grad de umplere total de 59,48 la sută. Suntem peste graficul asumat în faţa Comisiei Europene. Am depăşit inclusiv ţinta pe care ar trebui să o avem la data de 1 septembrie 2022, respectiv 57%. Ne dorim să depăşim cu mult tinta de 80% la data de 1 noiembrie”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
 
Premierul Nicolae Ciucă a intervenit şi a cerut lămuriri dacă vom avea cantităţile necesare de gaze dacă temperaturile scad la iarnă sub minus 15 grade. 
 
“Îndeplinirea acestor ţinte de depozitare şi alinierea la graficele europene este importantă, dar dincolo de acestea, avem nevoie de asigurarea coerentă a gazului, atât din producţia proprie, cât şi cel de care avem nevoie pe perioada iernii, să avem asigurate cantităţile necesare atunci când temperaturile scad sub minus 15 grade şi aici v-aş ruga dacă puteţi să prezentaţi câteva detalii legate de demersurile pe care le-aţi luat până în acest moment”, a afirmat premierul.
 
Ministrul Energiei a explicat că în prezent fluxurile de intrare a gazelor în România sunt în parametri normali. 
 
“În acest moment fluxurile de intrare a gazelor în România sunt în parametri normali. Nu am observat absolut nicio scădere de fluxuri, atât pe zona de sud, cât şi pe zona de vest a României. De aceea gradul de umplere este într-un ritm susţinut. Suntem în continuare în discuţii spre finalizare şi discutăm despre aducerea unor cantităţi de gaze atât din Azerbaidjan, cât şi din Statele Unite ale Americii şi Emiratele Arabe Unite. Discutăm în principal în momentul de faţă, cu privire la tranzitul acestor gaze prin diverse state: Turcia, Bulgaria, Grecia şi descărcarea gazului lichefiat în porturile din Grecia sau Turcia. Când vom finaliza toate aceste aspecte, vom anunţa public, tocmai ca pe perioada iernii să avem asigurate şi fluxuri suplimentare de gaze naturale în aşa fel încât să putem trece peste zilele cu temperaturi foarte scăzute, în care e necesar un volum mai mare de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.