Preluarea Credit Suisse de către UBS, în valoare de mai multe miliarde de franci elveţieni, sponsorizată de stat, ar trebui să se desfăşoare fără obstacole politice, a declarat ministrul elveţian de Finanţe Karin Keller-Sutter, într-un interviu publicat sâmbătă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul elveţian urmează să organizeze o sesiune extraordinară săptămâna viitoare, pentru a discuta fuziunea de urgenţă concepută de autorităţile elveţiene după ce Credit Suisse a ajuns aproape de colaps.

Aproape 260 de miliarde de franci elveţieni (287 de miliarde de dolari) au fost oferite pentru sprijinirea lichidităţii şi garanţii de stat, pentru a susţine preluarea şi a evita o criză financiară pe care ar fi putut-o declanşa falimentul necontrolat al băncii.

”Există un acord de fuziune între UBS şi CS, la rândul său cabinetul şi-a luat angajamentul faţă de banca naţională de a oferi CS lichiditate pentru a asigura stabilitatea. Acordul de garanţie cu UBS este încă în curs de negociere. În multe şedinţe de comitet, am avut impresia că politicienii cu siguranţă nu vor să pună în pericol preluarea. Nu văd nicio piedică în acest moment”, a declarat Keller-Sutter pentru ziarul Finanz und Wirtschaft.

Finalizarea fuziunii a fost cea mai mare prioritate, a spus ministrul, care a apărat intervenţia guvernului luna trecută, despre care criticii au spus că a venit prea târziu şi a promis prea mult sprijin public pentru o bancă care a plătit miliarde de bonusuri directorilor.

”Scopul principal al Consiliului Federal a fost acela de a asigura stabilitatea economiei elveţiene şi a centrului financiar elveţian şi de a preveni o criză financiară internaţională. În aceste circumstanţe, a fost şi este cea mai bună alegere posibilă, care pune, de asemenea, cea mai mică povară asupra statului şi a contribuabilului”, a spus Keller-Sutter.

Noua bancă combinată va avea active de 1.600 miliarde de dolari, duble faţă de dimensiunea întregii economii elveţiene, şi peste 120.000 de angajaţi, iar Keller-Sutter a spus că structura UBS va trebui luată în considerare în viitor.

"UBS va trebui să deţină mai multe acţiuni după preluare. Acest lucru îi va forţa mai degrabă să se micşoreze", a spus Keller-Sutter.

Comisia pentru Concurenţă din Elveţia poate face şi recomandări, a adăugat ministrul.

Riscurile pentru contribuabil au fost, de asemenea, acceptabile, chiar dacă guvernul şi-ar putea asuma pierderi de până la 9 miliarde de franci suferite de UBS prin preluare.

Keller-Sutter a criticat cultura de la Credit Suisse, despre care a spus că a stabilit stimulente greşite şi nu a învăţat din scandalurile şi procesele anterioare.

Ministrul a apărat, de asemenea, reducerea la zero a obligaţiunilor AT1, o parte controversată a salvării.

”Acestea sunt obligaţiuni cu risc ridicat, cu randamente ridicate, uneori peste 9%. Prospectul pentru aceste obligaţiuni arată clar că, dacă o companie solicită ajutor guvernamental indirect, acestea pot fi anulate”, a spus Keller-Sutter.

Sesiunea parlamentară specială de săptămâna viitoare este importantă şi o oportunitate binevenită de a ajunge la adevărul despre dezastrul Credit Suisse, a adăugat ea.

”În acest moment, parlamentul poate ”doar” să consilieze cu privire la angajamentul de creditare, dar are şi posibilitatea de a comenta cazul şi de a juca un rol activ în acest proces”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.