Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, susţine că aproximativ 80-90% din Ordonanţa 114 va fi abrogată în Parlament, urmând că toate prevederile din domeniul energiei să fie anulate. Popescu dă asigurări că nu va creşte preţul la energie electrică şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2020, dar spune că piaţa ar trebui liberalizată din 2021 şi că trebuie redefinit conceptul de ”consumator vulnerabil” care include în prezent toţi consumatorii casnici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ordonanţa 114 conţine foarte multe prevederi care se referă la foarte multe domenii. Ce ştiu despre Ordonanţa 114, în integralitatea ei, este că ne vom asuma răspunderea pe un proiect de lege în Parlament şi cam 80-90 la sută din Ordonanţa 114, în integralitatea ei, o vom abroga. Referitor la domeniul energiei, acolo lucrurile sunt foarte clare, vom abroga cam toate prevederile care au adus distorsiuni în sistemul energetic, adică toate articolele care se referă la zona de energie şi o vom abroga, evident, cu o perioadă tranzitorie pentru a nu crea probleme în sistem”, a declarat ministrul Virgil Popescu, joi seară, într-o emisiune la  B1 TV.

Ministrul susţine că angajaţii din Ministerul Energiei i-au spus că nu i-a întrebat nimeni ”de nimic” înainte de adoptarea acestui act normativ, motiv care-l determină să creadă că ordonanţa a fost concepută ”în altă parte”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Virgil Popescu a spus că furnizorii şi distribuitorii de gaz natural şi electricitate au acumulat pierderi de-a lungul timpului pentru că preţul a fost ţinut artificial la numite plafoane, iar după OUG aceştia au recuperat din pierderi. În acest context, ministrul a spus că unul dintre operatorii de pe piaţă şi-a exprimat dorinţa de a pleca din România după ce şi-a recuperat pierderile.

Virgil Popescu mai spune că, după modificarea OUG 114, nu vor creşte preţurile la energia electrică. Acesta a precizat că nu vor creşte facturile de la 1 ianuarie pentru energie electrică şi gaze naturale.

Popescu a spus că trebuie redefinit prin lege conceptul de ”consumator vulnerabil”.

”Nu vor creşte facturile de la 1 ianuarie, aşa cum spune PSD, pentru energie electrică şi pentru gaze naturale. Vom implementa abrogarea Ordonanţei 114 cu o perioadă de tranziţie, probabil gazele naturale se va ridica preţul impus la producător de la 1 septembrie, în paralel cu un program de gas release, adică să spunem cum se va livra gazul în piaţă şi cum se va duce o parte către clienţii casnici şi către clienţii industriali şi probabil până la 31 decembrie 2020 pentru energia electrică, în aşa fel încât piaţa să fie liberă începând cu 2021. Nu vom avea creştere de preţ. Sunt convins de asta, am avut discuţii cu ANRE-ul nu vom avea creşteri de preţ în aşa fel încât populaţia să fie defavorizată, dar în paralel trebuie odată pentru totdeauna să definim acel consumator vulnerabil pentru că în momentul de faţă în România toată populaţia este considerată vulnerabilă” a mai spus ministrul Energiei.

Acesta a afirmat că nicio ţară din lume nu poate rezista cu subvenţii pentru toţi consumatorii, spunând că până la sfârşitul anului viitor trebuie reglementat şi sistemul de acordare a acestor ajutoare alocate consumatorilor vulnerabili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.