Ministrul Economiei, Florin Spătaru, afirmă că România poate fi "unul dintre pionii esenţiali de pe harta europeană ce ar putea dezvolta microelectronica drept un segment industrial strategic".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România nu trebuie să piardă startul la unul dintre cele mai ambiţioase exerciţii europene de adaptare la industria viitorului. Putem fi unul dintre pionii esenţiali de pe harta europeană ce ar putea dezvolta microelectronica drept un segment industrial strategic. Ceea ce am văzut, astăzi, la Leuven, la IMEC, este un exemplu de activitate integrată în industria microelectronicii, semiconductorilor şi nano-tehnologiilor. Ceea ce reuşesc belgienii să facă deja în această industrie este impresionant şi mă bucură deschiderea cu care au abordat schimbul de know-how şi disponibilitatea pentru colaborare cu România", a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, aflat în vizită la IMEC Leuven, în Bruxelles.

Potrivit Ministerului Economiei, Spătaru a vizitat, la invitaţia ministrului de externe belgian unul dintre cele mai importante centre de cercetare şi dezvoltare specializat în microelectronică, semiconductori şi nano-tehnologii.

"Ministerul Economiei investeşte prin PNRR 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România, iar acesta trebuie să fie doar începutul pentru ceea ce am putea dezvolta în ţara noastră. Criza europeană de materii critice sau a semiconductorilor poate deveni o oportunitate de investiţii pe teritoriul României. Avem forţă de muncă tânără, entuziastă şi conectată la noile tehnologii, dar pe care  trebuie să o motivăm să rămână în ţara noastră prin crearea unei infrastructuri de dezvoltare a acestui sector industrial", a conchis ministrul Economiei.

Ministerul Economiei pune la dispoziţie 500 de milioane de euro, bani europeni, prin PNRR pentru participarea la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor.

Ministerul a finalizat etapa de preselecţie şi de evaluare a beneficiarilor direcţi şi indirecţi care s-au înscris pentru accesarea de fonduri prin PNRR, urmând ca lista finală să fie transmisă Comisiei Europene.

IPCEI ME/CT se adresează atât întreprinderilor mari, IMM-urilor şi întreprinderi nou-înfiinţate, cât şi organizaţiilor de cercetare (institute de cercetare, universităţi). IPCEI în domeniul microelectronicii urmăreşte dezvoltarea lanţului valoric de microprocesoare şi sisteme integrate în UE, creşterea prezenţei industriale europene pentru a soluţiona provocările tehnologice cheie, aspecte de securitate şi societale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.