Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a afirmat că nu este susţinut caracterul imprevizibil a ceea ce s-a întâmplat la Salina Praid şi a adăugat că sunt informaţii încă din 2006 care anunţau că urmează să se întâmple acest dezastru. El a precizat că a propus revocarea membrilor Consiliului de Administraţie de la Salrom, dar şi declanşarea acţiunii în răspundere împotriva acestora.
Radu Miruţă, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, concluziile analizei pe care făcut-o despre ceea ce s-a întâmplat la Salina Praid.
”Caracterul imprevizibil al dezastrului de la Praid nu este susţinut. Există informaţii din 2006 care anunţă că urmează să se întâmple acest dezastru. Aceste informaţii oficiale au fost desconsiderate, riscul a fost desconsiderat. Aceste informaţii erau cunoscute de Societatea Salrom, de Apele Române, de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi erau şi în atribuţia acestui minister de a se asigura că ele vor fi utilizate. Suntem în faţa unei neputinţe a statului român în care instituţii cu atribuţii extrem de specifice şi-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare, apele pârului Corund au trecut în interiorul salinei, practic au erodat albia şi s-a produs evenimentul din luna mai anul trecut”, a declarat Radu Miruţă.
El a precizat că erau studii care arătau că există riscul inundării Salinei Praid.
”Există expertize oficiale care spun că ar fi trebuit să se întâmple la Salina Praid cu devierea apei pe ceea se întâmplă în aceste zile. Se întâmplă post-eveniment, nu înainte. Există studii publicate internaţional, studii de manual, pe situaţia riscului de a se inunda salina Praid. Nu au fost luate în considerare”, a explicat ministrul Economiei.
El a anunţat că a propus AGA revocarea membrilor Consiliului de Administraţie de la Salrom.
”Având în vedere acest aspect, am propus Adunării Generale a Acţionarilor, cei care coordonează parte din activitatea Consiliului de Administraţie, includerea pe ordinea de zi a următoarelor puncte: revocarea cu justă cauză a membrilor Consiliului de Administraţie în temeiul articolului 137 alineat 4 din legea 31/90, aprobarea declanşării acţiunii în răspundere împotriva acestora, potrivit articolului 155 din aceeaşi lege pentru că este vorba de un prejudiciu, desemnarea unei persoane care să exercite acţiunea în justiţie şi luarea act de încetarea de drept a mandatelor, conform articolului 155, alineat 4, având în vedere existenţa unui prejudiciu. Cuantificarea acestui prejudiciu, valoarea în sine a acestui prejudiciu, urmează în aceste zile să fie măsurată exact”, a declarat Radu Miruţă.
El a precizat că statul român nu poate spune că de vina este natura sau că de vină sunt castorii.
”Nu se poate ca în statul român, în permanenţă, să spunem că e de vină natura, că sunt de vină castorii. Singura vină a castorilor în ceea s-a întâmplat la Praid este că nu au gură să vorbească şi să spună că fiecare şi-a declinat responsabilitatea până a ajuns în curtea castorilor, care nu pot să spună că e o prostie. O spun eu”, a mai afirmat Radu Miruţă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.