Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat marţi că face demersuri în Parlament pentru ca proiectul de lege ce vizează transpunerea Directivei privind practicile comerciale neloiale (633/2019) să fie implementat până la începutul lunii iunie. Ministrul susţine că această lege îşi propune să pună pe picior de egalitate micul producător sau procesator cu comerciantul dominant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Sunt nişte anexe pe care le-am depus la Parlament. Mâine va fii o dezbatere finală în Comisia de Agricultură din Senat. Apoi va fii un vot final şi va ajunge în Camera Deputaţilor. Am vrea să trecem cât mai repede acest proiect de lege deoarece trebuie să îl implementăm anul acesta până la începutul lui iunie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR), Adrian Oros

Acesta a mai spus că toţi jucătorii din piaţă sunt interesaţi de aplicarea acestei legi, care încearcă să echilibreze situaţia dintre micul producător şi marii retaileri.  

“Cred că tot spectrul politic şi toţi actorii din piaţă: şi furnizorii şi cumpărătorii şi consumatorii sunt interesaţi de această Directivă a practicilor comerciale neloiale, care în esenţă îşi propune să pună pe picior de egalitate în relaţia contractuală micul producător sau procesator şi comerciantul dominant. Acum sigur că la noi în ţară există o anumită particularitate micul producător şi procesator, de regulă, este român iar comerciantul dominant nu este român. Prin transpunerea cât mai corectă a acestei directive, şi apoi respectarea ei putem să ajutăm producătorii şi procesatorii români să ajungă în condiţii echitabile pe rafturile marilor retaileri”, a mai spus ministrul. 

Oros a precizat că această lege nu ar trebui să îi impedice pe micii producători să îşi creeze propriile lanţuri de vânzare. “Şi aici mă refer mai ales la lanţul scurt, mai ales pentru produsele pe scheme de calitate, pentru produsele tradiţionale, pentru produsele montane, pentru produse ecologice, astfel încât să aibă o plusvaloare cât mai mare. Şi doar acolo unde au cantităţi foarte mari, au o anumită standardizare şi o anumită ritmicitate să ajungă pe rafturile marilor retaileri şi să fie protejaţi. Iar această Directivă ne dă această şansă”, a completat ministrul MADR.

Adrian Oros a enumerat câteva dintre practicile comerciale neloiale.

“Este interzisă modificarea în mod unilateral a unor clauze dintr-un contract. Este interzis să se stabilească un termen de preaviz mai mic de 30 de zile pentru anularea comezilor. Este interzis să se solicite furnizorului plăţi care nu sunt legate de vânzarea produselor agricole şi alimentare ale furnizorului. Sunt foarte multe taxe ascunse. Este interzis să se solicite furnizorului plăţi pentru deteriorarea sau pierderea de produse agricole şi alimentare subvenite în spaţiului comerciantului. Este interzis să refuze să confirme în scris clauzele unui contract între cumpărător şi furnizor, dacă furnizorul a solicitat o confirmare scrisă. Este interzis să se ameninţe şi să se efectueze represalii comerciale împotriva furnizorului, în cazul în care acesta îşi exercită drepturile legale sau contractuale, inclusiv prin depunerea unei plângeri la autorităţile care se ocupă de aplicarea acestei legi. De asemenea, este interzis să se solicite furnizorilor compensarea costurilor aferente examinării plângerilor. Sunt cazuri care s-au întâmplat nu numai la noi, ci în toată Europa şi de aceea această Directivă a apărut. Este interzis ca cumpărătorul să returneze furnizorului, produsele agricole şi alimentare nevândute. Este interzis să se solicite furnizorului plata pentru personalul care se ocupă de amenajarea spaţiului de vânzare, utilizatre pentru produsele respective. Este interzis să se solicite furnizorului taxe care îl obligă pe acesta să măreasca superficial preţul de facturare a produsului. Este interzis (n.r- ca retailerul ) să delisteze sau să ameninţe cu delistarea unuia sau a mai multor produse”, a explicat Oros.

Ministrul susţine că nu ştie câte practici comerciale neloiale sunt, dar ştie că acestea există.

“Am auzit şi noi că se întâmplă aceste lucruri, dar nimeni nu a făcut o plângere oficială”, a subliniat ministrul.

“Sunt nişte anexe pe care le-am depus la Parlament. Mâine va fii o dezbatere finală în Comisia de Agricultură din Senat. Apoi va fi un vot final şi va ajunge în Camera Deputaţilor. Am vrea să trecem cât mai repede acest proiect de lege, deoarece trebuie să îl implementăm anul acesta până la începutul lui iunie”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR), Adrian Oros.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.