România a beneficiat în perioada 2014 – 2020 de un plafon pentru plăţile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro, iar pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, 16 noiembrie, au avut loc consultări privind Planul Naţional Strategic, cu membrii grupurilor de lucru. Ministrul Adrian Ooros, secretarul de stat Marius Mihai Micu, şi conducerea AM PNDR şi DGPA au avut o nouă reuniune în care au abordat următoarele subiecte: proiectul de ordin pentru aprobarea normelor privind condiţionalitatea aplicabilă PAC 2023-2027 şi a principalelor definiţii aplicabile plăţilor directe, sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilităţii – plata redistributivă, sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

„În perioada 2014 – 2020 România a beneficiat de un plafon pentru plăţile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro. Pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult. Din aceştia, 3,81 miliarde euro vor fi utilizaţi în cadrul perioadei de tranziţie 2021-2022, urmând ca restul de 9,98 miliarde euro să fie utilizaţi prin intermediul viitorului PNS în perioada 2023-2027. Practic, avem în 5 ani aproape cât am avut în cealaltă perioadă 2014-2020. Din acest buget, aproximativ 199 milioane euro vor fi transferaţi către bugetul Pilonului II pentru a finanţa intervenţia referitoare la instalarea tinerilor fermieri, astfel că va rămâne un plafon pentru plăţi directe de aproximativ de 9,7 miliarde euro”, a spus ministrul Adrian Oros.

Regulamentul prevede unele condiţionalităţi privind utilizarea acestui buget: minimum 25% trebuie redirecţionat către eco-scheme, minimum 10% trebuie redirecţionate către plata redistributivă, maxim 13% din plafon către sprijinul cuplat, valoare care poate fi majorată cu 2% în cazul sprijinului cuplat pentru culturile proteice.

”Plecând de la aceste condiţionalităţi, bugetul care rămâne pentru sprijinul de bază va fi de aproximativ 4,79 miliarde euro, bugetul alocat eco-schemelor se va ridica la aproximativ 2,44 miliarde euro, cel alocat sprijinului redistributiv se va ridica la aproximativ 0,97 miliarde euro, iar bugetul total pentru sprijinul cuplat se va ridica la aproximativ 1,46 miliarde euro”, adaugă oficialul.

  
  
  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.