Ministrul ucrainean pentru politică socială consideră că ţara va putea plăti pensiile chiar dacă ajutorul financiar occidental crucial nu va fi aprobat în curând, dar indexarea planificată a pensiilor, pentru a le menţine în conformitate cu creşterea preţurilor, ar putea fi amânată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul şi-a alocat toate veniturile pentru apărare, de la invazia Rusiei din februarie 2022, bazându-se pe sprijin extern pentru a acoperi toate celelalte cheltuieli, de la pensii la plăţi sociale.

Dar pachetele cheie de finanţare, inclusiv 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, au fost blocate la Bruxelles şi Washington.

Ministrul Oksana Zolnovici a subliniat că pensiile, spre deosebire de alte plăţi sociale, erau acoperite prin mijloace financiare interne.

”S-ar putea să nu fie posibil, dacă de fapt există astfel de riscuri (de lipsă de asistenţă internaţională) să vorbim despre indexare, dar pensiile de bază vor fi plătite şi vom găsi fonduri pentru asta din resursele interne ucrainene”, a spus ea în comentarii televizate.

Ministrul ucrainean al Economiei a declarat miercuri, pentru Financial Times, că salariile a 500.000 de funcţionari publici, 1,4 milioane de profesori şi 10 milioane de pensionari ar putea întârzia, dacă ajutorul financiar occidental nu este aprobat în curând.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.