Ministerul pentru Mediul de Afaceri,Comerţ şi Antreprenoriat a anunţat luni că Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene îşi propune ca semnarea Acordului de Liber Schimb şi Acordului de Protecţie a Investiţiilor între UE şi Vietnam să aibă loc până la finalul lunii iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Ştefan-Radu Oprea s-a întâlnit luni, 17 iunie, cu Tran Tuan Anh, ministrul vietnamez al Industriei şi Comerţului, principala temă a discuţiilor fiind stadiul pregătirilor pentru semnarea Acordului de Liber Schimb şi Acordului de Protecţie a Investiţiilor între UE şi Vietnam.

”Ne aşteptăm ca semnarea celor două acorduri să fie în conformitate cu graficul propus, având în vedere progresele recente ale Vietnamului în adoptarea unei noi legislaţii a muncii. Sunt în contact permanent cu omologii din UE pentru a avea acordul politic şi a putea semna cele două documente la finalul mandatului Preşedinţiei României”, a declarat Ştefan-Radu Oprea, într-un comunicat.

Acordul de Liber Schimb va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul European şi presupune eliminarea aproape completă a taxelor vamale, protejarea mărcilor înregistrate, liberalizarea investiţiilor şi accesul pe piaţa achiziţiilor publice.

Acordul de Protecţie a Investiţiilor va intra în vigoare după ratificarea de către toate statele membre ale UE.

Vietnamul este una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume, rata de creştere a PIB în 2018 fiind de 7%. Venitul pe cap de locuitor a crescut de la 220 dolari în 1994 la 2.778 dolari în octombrie 2018.

În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat 214,9 milioane dolari, în scădere cu 5,32% faţă de 2017. Exporturile au fost de 45 milioane dolari (-23,2%), iar importurile au crescut cu 0,9%, atingând 169,9 milioane dolari. Principalele produse exportate au fost cereale (24,4%), farmaceutice şi fertilizatori (26,1%), materiale textile (13,8%); produse din carne, alimente diverse şi vinuri (11,2%). Principalele produse importate: maşini, aparate şi echipamente electrice (35,8%); materiale textile (16,%); metale comune şi articole metalice (8,9%); produse alimentare (6,5%).

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.