Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţă lansarea procedurii de selecţie pentru ocuparea a cinci poziţii de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în condiţiile în care mandatele atualilor membri expiră în 15 mai.
”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă lansarea procedurii de selecţie pentru ocuparea a cinci poziţii de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Selecţia se va desfăşura în conformitate cu principiile guvernanţei corporative stabilite prin OUG nr. 109/2011 şi legislaţia aferentă, reflectând angajamentul instituţiei pentru o conducere profesionistă, responsabilă şi transparentă în cadrul întreprinderilor publice”, anunţă ministerul.
Criteriile de selecţie sunt aliniate standardelor internaţionale şi includ: competenţe relevante pentru sectorul silvic, experienţă strategică şi profesională, cunoştinţe în guvernanţa corporativă, abilităţi sociale şi de leadership, precum şi integritate dovedită.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
De asemenea, sunt avute în vedere eventualele incompatibilităţi prevăzute de lege pentru ocuparea funcţiilor publice.
„Acest demers reprezintă un pas esenţial în procesul de reformă structurală a Romsilva, pe care l-am iniţiat în acest an. Ne dorim un Consiliu de Administraţie care să contribuie activ la modernizarea regiei, consolidarea transparenţei decizionale şi eficientizarea activităţilor la toate nivelurile, de la centru până la structurile din teritoriu. În centrul acestui proces rămân profesioniştii dedicaţi pădurii, care vor avea parte de susţinerea necesară pentru a-şi desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii. Romsilva trebuie să devină un exemplu de bună guvernanţă, eficienţă economică şi responsabilitate faţă de patrimoniul natural al României”, a declarat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.
În ceea ce priveşte profitul Consiliului de Administraţie, în documentele publicate de minister se precizează că:
”Un membru al consiliului poate avea mai multe domenii de expertiză/competenţă. Nu este necesar ca toţi membrii Consiliului sa deţină experienţa profesională în industria în care activează regia, întrucât pluralitatea de experienţe profesionale poate da substanţa activităţii membrilor Consiliului. Cu toate acestea cel puţin doi membrii ai Consiliului este necesar să aibă şi acest tip de experienţă sectorială. De asemenea, este esenţial ca toţi membrii Consiliului să aibă o înţelegere a principiilor economice şi juridice şi o bună înţelegere a principalilor termeni economici specifici administrării unor societăţi şi de guvernanţă corporativă”.
Membrii Consiliului de administraţie sunt numiţi pentru un mandat de 4 ani care poate fi revocat în condiţiile prevăzute de lege.
Pentru atingerea obiectivelor formulate în Scrisoarea de Aşteptări, este obligatoriu ca cel puţin doi membrii ai Consiliului de Administraţie sa aibă studii superioare de lunga durata in domeniul ştiinţelor inginereşti în domeniul silvic.
Strategia guvernamentală în domeniul de activitate al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva prevede:
a) reducerea numărului direcţiilor silvice în funcţie de eficienţa activităţii lor propriu-zise;
b) Înfiinţarea unui Program Naţionale pentru Curăţarea Apelor şi Pădurilor din România în primele 6 luni ale anului 2025. Va fi un program anual, cu un impact bugetar de minim 50 milioane de lei/an;
c) Permanentizarea Programul Naţional de Împăduriri cu fonduri naţionale sau surse europene post-PNRR, până la concurenţa sumei de 500 de milioane de euro, în vederea atingerii obiectivului de împăduriri asumat în Strategia Naţională pentru Păduri 2030;
d) Evaluarea populaţiei de carnivore mari prin metode ştiinţifice moderne şi consolidarea planului de acţiune pentru carnivore mari.
Din totalul fondului forestier naţional de 6.613.000 ha, Romsilva administrează: 3.135.065 ha fond forestier proprietate publică a statului şi 365.781 ha fond forestier proprietate publică a Unităţilor Administrativ Teritoriale şi a proprietarilor de drept privat, persoane fizice sau juridice.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prestează servicii şi/sau lucrări silvice către proprietari de drept privat, persoane fizice sau juridice, pentru o suprafaţă de 615.144 ha. Regia asigură şi servicii silvice pentru o suprafaţă de 190.727 ha fond forestier preluat în pază în temeiul dispoziţiilor art. 27 din legea 331/2024 referitoare la Codul silvic.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.