A început sesiunea de înscriere în programul Casa Eficientă Energetic pentru clădiri publice, anunţă Ministerul Mediului, suma alocată sesiunii de finanţare fiind de 1,40 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile şi instituţiile publice care doresc să participe în Program pot accesa aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu pentru a-şi crea contul de utilizator”, arată ministerul.

Suma alocată sesiunii de finanţare este de 1,40 miliarde lei, iar finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Aplicaţia a fost dezvoltată cu sprijinul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în baza parteneriatului semnat între cele două instituţii.

”Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiş. Comisia Europeană impune ţinte foarte clare: reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), până în 2030, şi de obţinere a neutralităţii climatice, până în 2050. Iar în ceea priveşte sectorul clădirilor publice, Statele Membre vor avea ţinte specifice - să renoveze anual cel puţin 3% din suprafaţa totală a clădirilor publice. Prin demararea acestui program de finanţare, România se pregăteşte deja să atingă obiectivele stabilite la nivel european, chiar înainte ca acestea să devină obligatorii”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Din data de 20 septembrie 2021, ora 10.00, beneficiarii pot depune cererile de finanţare şi pot încărca documentele aferente, prin intermediul conturilor deja create.

Programul se adresează unităţilor administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ, subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti şi instituţiilor publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale.

”Programul nostru, lansat în premieră în România, are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: indirect, o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie. Şi pentru a facilita accesul beneficiarilor la finanţare, întregul proces de aplicare se derulează exclusiv online, prin intermediul noii aplicaţii dezvoltate AFM cu sprijinul colegilor de la AFIR. Reducem astfel birocraţia prin digitalizare şi reducem semnificativ timpul de aşteptare pentru aprobarea dosarelor şi obţinerea fondurilor”, a adăugat ministrul.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finanţare, este:

- 3 milioane lei pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori inclusiv;

- 6 milioane lei pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 locuitori;

- 8 milioane lei pentru oraşe;

- 14 milioane lei pentru consilii judeţene;

- 14 milioane lei pentru municipiul de rang 0;

- 14 milioane lei pentru municipii de rang I;

- 10 milioane lei pentru municipii de rang II;

- 12 milioane lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.