Ministerul Finanţelor derulează o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis pentru populaţie în lei şi euro la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie. Este a şasea ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanţelor la bursă începând din iulie 2020. Prin intermediul primelor cinci oferte derulate în 2020 şi 2021, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Miniterul Finanţelor continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a şasea ofertă de vânzare începând din iulie 2020. Prin intermediul precedentelor cinci oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro)”, aratăun comunicat publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada 18 noiembrie 10 decembrie 2021, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi BRD Groupe Societe Generale, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

Ministerul Finanţelor continuă emisiunile de titluri de stat destinate populaţiei prin intermediul Programului FIDELIS. Considerăm că titlurile de stat FIDELIS dedicate populaţiei , lansate atât în lei cât şi în euro, vor continua să capteze interesul românilor care doresc să economisească prin investiţii sigure, garantate de statul român. Totodată, ne bucurăm că profesionalismul şi experienţa partenerilor noştri în acest Program continuă să fie un motor de susţinere în promovarea acestor emisiuni derulate prin mecanismul Bursei de Valori Bucureşti”, a declarat Dan Vîlceanu, Ministrul Finanţelor.

Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară, anunţă Ministerul Finanţelor. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanţelor reconfirmă că este un partener al întregii pieţe de capital, deoarece, pe de o parte, acestea sunt unele dintre instrumente financiare cu cel mai redus nivel al riscului, iar pe de altă parte, după listare, investitorii au posibilitatea oricând să îşi gestioneze activ portofoliile, prin achiziţii suplimentare sau prin vânzare. Totodată, Fidelis demonstrează că piaţa de capital este un bun instrument de finanţare pentru Statul Român, iar sumele atrase prin precedentele cinci emisiuni sunt considerabile, pentru că vorbim de un total de 1,6 miliarde euro, bani atraşi de la persoane fizice, într-o perioadă marcată de incertitudinile generate de pandemia şi de efectele acesteia asupra economiei”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (10 decembrie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere.

Anul 2021 are perspectivele de a fi cel mai bun an din istoria BVB din prisma numărului de runde de finanţare derulate. Este o efervescenţă în piaţa de capital, ceea ce dovedeşte interesul în creştere pentru atragerea de finanţare. Dacă la finalul anului trecut, ne aşteptam la circa 20 de runde de finanţare pentru tot anul 2021, până în prezent am ajuns la 55 de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni, pe ambele pieţe ale BVB, iar sumele atrase cumulează peste 1,5 miliarde euro. Totodată, vedem şi noi investitori venind pe piaţa de capital, numărul acestora urcând cu 8.800, la aproape 74.500. Aceste cifre dovedesc că piaţa de capital este o soluţie viabilă pentru finanţarea economiei”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindica tului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimată de intrare la tranzacţionare este 16 decembrie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.