Ministerul Finanţelor a plasat luni obligaţiuni de stat în valoare de 200 milioane lei (43,8 milioane euro) scadente în 26 iulie 2027, în linie cu nivelul programat, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 3,92%, în uşoară scădere faţă de licitaţia anterioară pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 200 milioane lei, iar băncile participante au oferit 470 milioane lei. 

Dobânda medie a fost de 3,92% pe an, iar cea maximă - tot de 3,92%. 

În 6 iulie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 300 milioane lei la un randament mediu de 3,97% pe an şi un randament maxim de 3,98%.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna august să împrumute de pe piaţa internă 3,1 miliarde lei, la care s-ar putea adăuga 345 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind semnificativ sub cel din lunile anterioare

Pentru perioada ianuarie-mai, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi lunare cuprinse între 3,4 miliarde lei şi 3,9 miliarde lei, plus  licitaţiile suplimentare.

În iunie, valoarea programată a urcat la 5,3 miliarde lei, în timp ce pentru iulie, Ministerul Finanţelor a programat emisiuni de 5,1 miliarde lei, dar a luat efectiv din piaţă o sumă puţin mai mare, de 5,2 miliarde lei.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.