Ministerul Finanţelor a profitat de cererea bună din partea investitorilor şi a plasat, luni, titluri de stat în valoare de 611,67 milioane lei (133,4 milioane euro) scadente în 29 aprilie 2024 la o licitaţie de obligaţiuni benchmark, peste valoarea programată, la un randament mediu de 3,22% pe an, în scădere faţă de nivelul de la ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Licitaţia de luni a fost a opta din cadrul emisiunii pentru această scadenţă şi a avut o valoare annţată de 500 milioane lei.

În 4-5 mai, la precedenta emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024, Ministerul Finanţelor a împrumutat 505,2 milioane lei, cu tot cu sesiunea suplimentară, la un randament mediu de 3,46% şim unul maxim de 3,47%.  

La noua licitaţie, de luni, băncile au obţinut un randament mediu anual de 3,22%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 3,23%.

Cererea băncilor a fost solidă, de 1,05 miliarde lei, dublă faţă de valoarea anunţată a licitaţiei.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,25%.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna iunie să împrumute de pe piaţa internă 5,3 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei prin certificate de trezorerie şi 3,5 miliarde lei prin obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 500 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind cu mult peste cel din lunile anterioare.

Pentru perioada ianuarie-mai, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi lunare cuprinse între 3,4 miliarde lei şi 3,9 miliarde lei, plus  licitaţiile suplimentare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.