Reacţia de miercuri a Fondului Proprietatea (FP) privind proiectul de contract de mandat al membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica propus de minister se înscrie în politica utilizată tot mai frecvent în ultima perioadă pentru ”decredibilizarea acţiunilor Ministerului Energiei” prin publicarea unor concluzii şi “îngrijorări” fără fundament legal şi real, a anunţat joi Ministerul Energiei. Precizările vin după ce Fondul Proprietatea (FP) şi-a exprimat ”indignarea şi surprinderea” cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care cresc riscul de corupţie în Hidroelectrica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Energiei îşi exprimă totodată temerea că acţiunile reprezentantului FP pot duce la alte blocaje ale activităţii Hidroelectrica şi că, în cele din urmă, pot pune în pericol inclusiv procesul de listare pe piaţa de capital a acestei companii şi viitoarea dezvoltare a Hidroelectrica.

”Dincolo de aceste episoade prin care se încearcă inocularea în rândul opiniei publice a unei percepţii eronate faţă de autoritatea în domeniul energiei, ne alarmează atitudinea distructivă a reprezentanţilor FP în Consiliile de Administraţie (CA) sau Consiliile de Supraveghere (CS) ale societăţilor la care FP deţine participaţii minoritare alături de statul român”, se arată într-un comunicat emis joi de Ministerul Energiei.

Acesta arată că situaţia este de natură să îngreuneze sau chiar să blocheze activitatea companiilor, cum se întâmplă ”în mod repetat” la Hidroelectrica.

Oficialii Ministerului Energiei dau exemplu serie de acţiuni ale reprezentantului FP la Hidroelectrica, care ar fi pus compania de mai multe ori în situaţii dificile. Între acestea, blocarea activităţii Consiliului de Supaveghere prin condiţionarea prezenţei la şedinţe şi a votului acţionarului minoritar de schimbarea ordinii de zi şi votarea anumitor puncte conform solicitărilor sale.

În plus, Ministerul Energiei acuză reprezentantului FP la Hidroelectrica că a împiedicat numirea conducerii companiei prin demisia reprezentantul numit de FP în CS.

”Astfel, Hidroelectrica a înregistrat o situaţie fără precedent: funcţionarea timp de câteva zile fără for de conducere. Interesant este că, ulterior acestei situaţii, pe care Ministerul Energiei a gestionat-o dincolo de comportamentul FP, FP a propus ca membru în CS acelaşi reprezentant demisionar”, precizează comunicatul.

Ulterior, ”după toate eforturile depuse de Ministerul Energiei pentru asigurarea conducerii Hidroelectrica”, FP a început boicotarea acesteia prin contestarea înregistrării Directoratului Hidroelectrica la Registrul Comerţului, fiind nemulţumiţi că aceste funcţii nu au fost preluate de persoane agreate de FP, potrivit comunicatului.

”Această acţiune pune în dificultate nu doar activitatea companiei, dar şi salariaţii Hidroelectrica”, mai spun oficialii Ministerului Energiei.

Cât priveşte acuzaţiile FP privind propunerea ME de contracte de mandat, ministerul consideră că acestea sunt ”complet neîntemeiate şi denotă, în cel mai bun caz, o necunoaştere a legislaţiei în vigoare de către reprezentantul FP”.

Ministerul spune că toate clauzele legate de neconcurenţă şi conflict de interese se regăsesc în forma de contract propusă de Ministerul Energiei.

”Considerăm că FP face deliberat sau nu o confuzie între Consiliul de Supreveghere şi Consiliul de Administraţie. Această confuzie apare inclusiv în referirile FP la 'decizia de afaceri' care, în cazul sistemului de administrare dualist, este preponderent apanajul directoratului. Referitor la 'îngrijorarea' FP cu privire la conflictul de interese, şi acesta este definit in propunerea de contract de mandat a ME la art. 2 lit. c), fiind reglementat atât de legislaţia civilă, cât şi de cea penală”, mai informează ministerul.

În Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica, ce va avea loc pe 3 august, Ministerul Energiei va propune prelungirea mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere cu încă patru luni.

Membri propuşi sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.

La rândul său, acţionarul minoritar Fondul Proprietatea o propune tot pe Oana Truţă membru în Consiliul de Supraveghere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.