Ministerul Economiei a anunţat marţi că va fi elaborată o iniţiativă legislativă care să reglementeze situaţia existentă între proprietarii şi chiriaşii mall-urilor, generată de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei SARS-CoV-2, după ce retailerii au acuzat proprietarii şi administratorii de centre comerciale că au emis facturi pentru plata chiriilor, deşi magazinele au fost închise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O comisie formată din oficiali guvernamentali, reprezentaţi ai retailerilor şi ai marilor centre comerciale va elabora o iniţiativă legislativă care să reglementeze situaţia existentă între proprietarii şi chiriaşii mall-urilor, generată de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei SARS-CoV-2", a anunţat Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, într-un comunicat.

Aceasta a fost concluzia celei mai recente runde de discuţii între reprezentanţii marilor centre comerciale şi ai retailerilor din domeniul nealimentar, care a avut loc marţi, la sediul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în coordonarea secretarilor de stat Daniela Nicolescu şi Liviu Rogojinaru. La discuţii a participat şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Mironel Panţuroiu.

Obiectivele acestei comisii vizează medierea litigiilor comerciale actuale dintre retaileri şi proprietarii de mall-uri, găsirea formulelor pentru readaptarea contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale în perioada de urgenţă şi de alertă, precum şi principiile de accesare a fondurilor existente de către agenţii economici care deţin magazine în mall-uri.

"Am acceptat, alături de colega mea, doamna secretar de stat Daniela Nicolescu, propunerea venită din partea reprezentanţilor Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL) şi am pus bazele acestei comisii, în cadrul căreia vom putea lua cele mai eficiente decizii pentru salvarea business-urilor şi evitarea insolvenţelor. Dialogul Guvern – retaileri – mall-uri este soluţia pentru depăşirea acestui blocaj şi revenirea la normalitate a activităţii economice”, a declarat secretarul de stat Liviu Rogojinaru.

O primă formă a iniţiativei legislative elaborate de comisie se estimează a fi finalizată până la sfârşitul acestei săptămâni.

Din comisia tripartită vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene, Consiliului Concurenţei, reprezentanţi ai retailerilor şi reprezentanţi ai marilor centre comerciale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.