Consiliul UE a decis vineri să elimine Aruba, Barbados şi Bermuda de pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, a anunţat Ministerul de Finanţe într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, 12 jurisdicţii rămân pe lista jurisdicţiilor necooperante: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad şi Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

"Lista UE contribuie la eforturile în curs de derulare vizând prevenirea evitării obligaţiilor fiscale şi promovarea unor principii ale bunei guvernanţe, precum transparenţa fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaţionale împotriva erodării bazei impozabile şi transferului profiturilor", arată comunicatul.

Lista a fost creată în decembrie 2017 şi este inclusă în anexa I la concluziile adoptate de Consiliu. Aceasta a fost revizuită în martie 2019, în urma unei analize aprofundate a punerii în aplicare a angajamentelor asumate de jurisdicţiile ţărilor terţe implicate în acest proces.

"Barbados şi-a asumat angajamente la un nivel politic înalt de a răspunde preocupărilor exprimate de UE legate de înlocuirea regimurilor preferenţiale dăunătoare din Barbados printr-o măsură cu efect echivalent, pe când Aruba şi Bermuda şi-au pus deja în aplicare angajamentele. Bermuda îşi menţine totodată angajamentul de a răspunde preocupărilor exprimate de UE în domeniul fondurilor de plasament colectiv. În consecinţă, Barbados şi Bermuda vor fi mutate de la anexa I la concluzii la anexa II, care include jurisdicţii care şi-au asumat suficiente angajamente de a-şi reforma politicile fiscale, pe când Aruba va fi eliminată integral din ambele anexe", precizează Ministerul de Finanţe.

Lucrările privind lista UE a jurisdicţiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în cursul anului 2019 şi a solicitat deja un proces mai stabil începând din 2020 (două actualizări pe an).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.