Ministerul Comunicaţiilor propune ca Societatea Română de Radiocomunicaţii (Radiocom) să transmită în regim ”free to air”(transmisia necriptată a programelor – n.r.), fără plată, doar programele Societăţii Române de Televiziune (TVR), în condiţiile lipsei interesului televiziunilor private, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România s-a angajat în faţa Uniunii Europene (UE) să implementeze un program de tranziţie de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră, program care ar fi trebuit finalizat în iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi a strategiei din acest domeniu adoptate de guvern.

În vara anului trecut, conducerea Radiocom estima că, până la finalul lui 2016, cel puţin 90% din populaţia ţării va avea acces la televiziunea digitală terestră.

În prezent, lipsa interesului din partea radiodifuzorilor privaţi, de a fi transmişi, la nivel naţional, ”free to air” şi fără plată, prin intermediul multiplexurilor (MUX), a obligat ministerul să schimbe strategia referitoare la tranziţia către televiziunea digitală.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia şi alte date transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio.

Astfel, potrivit proiectului de lege, Radiocom va transmite în acest regim doar programele TVR. În acest sens, va fi necesară introducerea unui capitol separat, la bugetul TVR, ”pentru plata închirierii staţiilor şi circuitelor datorată agenţilor economici din sistemul comunicaţiilor (...)”.

”Titularul licenţei de utilizarea a frecvenţei în sistem radio terestru de televizuune digitală, prin promovarea acestui act normativ, va avea astfel ca obligaţie, să transmită, în aceleaşi condiţii free to air şi fără plată, doar posturile publice de televiziune”, se arată în nota de fundamentare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.