Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă ce permite înfiinţarea funcţiei de ataşat agricol ce va avea ca rol promovarea produselor agricole româneşti în alte ţări, deocamdată înfiinţându-se 12 de astfel de posturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate astăzi, aceste funcţii de ataşat agricol pot fi ocupate de funcţionari publici din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al instituţiilor subordonate acestuia, în urma concursului organizat în acest scop, în condiţiile Legii privind Statutul funcţionarilor publici. Criteriile de selecţie şi modalitatea de organizare a concursului se aprobă prin ordin comun al miniştrilor Agriculturii şi Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Ataşaţii agricoli vor avea ca misiune promovarea produselor agricole româneşti şi întărirea relaţiilor cu ministerele agriculturii din ţările în care vor activa. ”Creşterea competitivităţiişi capacităţii de producţie a agriculturii româneşti, preconizată pentru următorii ani, presupune redinamizarea exportului şi stabilirea de contacte între potenţiali parteneri de afaceri din România şi din alte state”, se arată în comunicat.

Funcţia de ataşat agricol există şi în alte ţări, precum Franţa, Olanda, Austria, Danemarca, Polonia, Ungaria, Israel, SUA. 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat că s-au stabilit deja opt ţări în care vor fi trimişi ataşaţi agricoli. Este vorba de Germania, Spania, Turcia, Israel, Rusia, China, Egipt şi Statele Unite. 

”Astfel venim în întâmpinarea dorinţelor industriei de procesare din România. Sperăm să exportăm mai multe produse procesate”, a declarat Irimescu precizând decizia a fost necesară în condiţiile în care, de exemplu, 70% din producţia bio din România este exportată însă este vorba de materii prime, nu de produse procesate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.