Ministerul Turismului va organiza miercuri o dezbatere privind sistemul de redevenţe al resurselor hidrotermale. În acelaşi timp, Ministerul Economiei spune că va discuta cu operatorii din turism pentru a identifica soluţii astfel încât să nu fie afectată activitatea turismului bazat pe resursele geotermale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operatorii ar trebui să plătească la bugetul de stat o redevenţă de 1 euro pe metrul cub de apă geotermală extrasă, potrivit proiectului de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei. Însă firmele spun că preţul de furnizare a energiei termice produse din apă geotermală depăşeşte cu mult preţul energiei termice produsă din gaze naturale, astfel încât utilizarea apelor geotermale va fi nerentabilă din punct de vedere economic.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu, spune că preţul apelor termale va creşte de până la 230 de ori pe metrul cub, dacă se adoptă proiectul de act normativ în forma actuală.

”În cadrul dezbaterii, vor fi discutate aspecte referitoare la impactul asupra sectorului de turism balnear, ca urmare a intenţiei de reglementare a modului de stabilire şi colectare a taxelor de valorificare a apelor minerale utilizate în domeniul turismului balnear”, a informat Ministerul Turismului.

La şedinţa de săptămâna viitoare condusă de ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, vor participa reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), cât şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi asociaţiilor de profil, după cum urmează: Organizaţia Patronală a Turismului Balnear (OPTBR), Asociaţia Română de Balneologie, Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare şi Balneoclimatologie, SCT Felix, Asociaţiei SPA România, Germisara SA.  

La rândul său, Ministerul Economiei a anunţat că analizează propunerile primite şi definitivează forma propusă şi rezultată în urma consultării publice, iar săptămâna viitoare ministerul va avea discuţii cu operatorii din turism ”pentru a identifica împreună soluţii care să nu afecteze activitatea turismului bazat pe resursele geotermale şi a le transpune în proiectul de lege”.

”Valoarea redevenţei, orientativă în forma proiectului pus iniţial în dezbatere publică, se stabileşte în urma analizării propunerilor primite în procedura de dezbatere. Ministerul Economiei se află în permanentă consultare cu actorii interesaţi în proiectul de lege şi înţelege că redevenţa geotermală are un impact major în viaţa comunităţilor locale care folosesc această resursă pentru încălzire, precum şi asupra turismului, în special din zona de vest a României şi mai ales a turismului balnear”, arată Ministerul Economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.