Compania-mamă a Facebook, Meta Platforms, a fost vizată joi de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de presupuse încălcări ale legii stricte privind conţinutul online a blocului, privind riscurile pentru siguranţa copiilor, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a anunţat că investighează dacă platformele Facebook şi Instagram ale gigantului reţelelor sociale ”pot stimula dependenţa comportamentală la copii, precum şi să creeze aşa-numitele ”efecte vizuină de iepure”.

Comisia a adăugat că este îngrijorată de verificările vârstei pe platformele Meta, precum şi de riscurile de confidenţialitate legate de algoritmii de recomandare ai companiei.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Vrem ca tinerii să aibă online experienţe sigure, adecvate vârstei şi am petrecut un deceniu dezvoltând peste 50 de instrumente şi politici menite să-i protejeze. Aceasta este o provocare cu care se confruntă întreaga industrie şi aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim detaliile muncii noastre cu Comisia Europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, prin e-mail.”

Comisia a spus că decizia sa de a iniţia o investigaţie vine din spatele unei analize preliminare a raportului de evaluare a riscurilor ,furnizată de Meta în septembrie 2023.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piaţa internă, a declarat într-un comunicat că autoritatea de reglementare ”nu este convinsă [că Meta] a făcut suficient pentru a respecta obligaţiile DSA pentru a atenua riscurile de efecte negative asupra sănătăţii fizice şi mentale a tinerilor europeni pe platformele sale.”

UE va desfăşura ”cu prioritate”o investigaţie aprofundată asupra măsurilor de protecţie a copilului ale Meta. Blocul poate continua să adune dovezi prin solicitări de informaţii, interviuri sau inspecţii.

Iniţierea unei anchete DSA permite UE să ia măsuri suplimentare de aplicare, inclusiv măsuri provizorii şi decizii de neconformitate, a spus Comisia.

Aceasta a adăugat că poate lua în considerare şi angajamentele luate de Meta pentru a remedia preocupările.

Meta şi alţi giganţi ai tehnologiei din SUA s-au trezit din ce în ce mai mult în centrul atenţiei UE, de la introducerea legii de referinţă pentru servicii digitale a blocului (DSA), o lege revoluţionară a Comisiei Europene care încearcă să abordeze conţinutul dăunător.

Conform DSA, companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile lor anuale globale pentru încălcări ale legii. Blocul nu a emis încă amenzi giganţilor din tehnologie ,în conformitate cu noua sa lege.

În decembrie 2023, UE a deschis o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva X, compania cunoscută anterior sub numele de Twitter, pentru suspiciunea de eşec îa combaterea dezinformîrii şi manipulîrii conţinutului.

Comisia investighează, de asemenea, Meta pentru presupusele încălcări ale DSA legate de gestionarea dezinformarii electorale.

În aprilie, blocul a lansat o anchetă împotriva companiei şi a spus că este îngrijorat că Meta nu a făcut suficient pentru a combate dezinformarea înaintea viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

UE nu este singura autoritate care ia măsuri împotriva Meta din cauza preocupărilor legate de siguranţa copiilor. În SUA, procurorul general din New Mexico dă în judecată compania pentru acuzaţiile că Facebook şi Instagram au permis abuzul sexual, solicitarea şi traficul de copii.

Un purtător de cuvânt al Meta a spus la acea vreme că aceasta implementează ”tehnologie sofisticată” şi ia alţi paşi preventivi pentru a elimina prădătorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.