Meta Platforms a publicat joi noi detalii despre proiectele sale de centre de date pentru a sprijini mai bine activitatea de inteligenţă artificială, inclusiv ”o familie” de cipuri personalizată, dezvoltată în interiorul companiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proprietarul Facebook şi Instagram a spus într-o serie de postări pe blog că a proiectat un cip de prima generaţie în 2020, ca parte a programului Meta Training and Inference Accelerator (MTIA).

Scopul a fost de a îmbunătăţi eficienţa modelelor de recomandări pe care le foloseşte pentru a difuza reclame şi alt conţinut în fluxurile de ştiri.

Reuters a relatat anterior că Meta nu plănuia să implementeze pe scară largă primul său cip AI intern şi că lucrează deja la un succesor.

Postările de pe blog au prezentat primul cip MTIA ca o oportunitate de învăţare. Primul cip MTIA a fost axat exclusiv pe un proces AI numit inferenţă, în care algoritmii antrenaţi pe cantităţi uriaşe de date evaluează dacă să arate, să zicem, un videoclip de dans sau o meme cu pisici ca următoarea postare din feedul unui utilizator.

Joel Coburn, inginer software la Meta, a spus în timpul unei prezentări despre noul cip că Meta a apelat iniţial la unităţi de procesare grafică sau GPU-uri pentru sarcini de inferenţă, dar a constatat că nu sunt potrivite pentru munca de inferenţă.

”Eficienţa lor este scăzută pentru modelele reale, în ciuda optimizărilor software semnificative. Acest lucru le face dificile şi costisitoare de implementat în practică”, a spus Coburn.

”De aceea avem nevoie de MTIA”, a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze termenele de implementare pentru noul cip sau să detalieze planurile de dezvoltare a cipurilor care ar putea antrena şi modelele.

Meta a fost implicată într-un proiect masiv de modernizare a infrastructurii AI în ultimul an, după ce directorii şi-au dat seama că nu are hardware şi software pentru a susţine cererea din partea echipelor de produse care construiesc funcţii bazate pe AI.

Drept urmare, compania a abandonat planurile pentru o lansare la scară largă a unui cip de inferenţă intern şi a început să lucreze la un cip mai ambiţios, capabil să efectueze antrenament şi inferenţă, a relatat Reuters.

Postările de blog ale Meta au recunoscut că primul său cip MTIA s-a împiedicat de modele AI de complexitate ridicată, dar au remarcat că a gestionat modele de complexitate scăzută şi medie mai eficient decât cipurile concurenţei.

Cipul MTIA a folosit, de asemenea, doar 25 de waţi de putere - o fracţiune din ceea ce consumă cipurile lider pe piaţă de la furnizori precum Nvidia - şi a folosit o arhitectură open-source numită RISC-V, a spus Meta.

Meta a oferit, de asemenea, o actualizare a planurilor de a-şi reproiecta centrele de date în jurul unor sisteme de reţea şi de răcire mai moderne, orientate spre inteligenţă artificială, spunând că va deschide prima instalaţie de acest fel în acest an.

Noul design ar fi cu 31% mai ieftin şi ar putea fi construit de două ori mai repede decât centrele de date actuale ale companiei, a spus un angajat într-un videoclip care explică schimbările.

Meta a spus că are un sistem bazat pe inteligenţă artificială pentru a-şi ajuta inginerii să creeze cod de computer, similar instrumentelor oferite de Microsoft, Amazon.com şi Alphabet.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.