Meta Estate Trust, companie tip holding, cu activitate în sectorul imobiliar, a realizat în primele nouă luni ale anului un profit net de 7 milioane lei, în creştere cu 90% faţă de perioada similară de anul trecut (3,72 milioane lei), arată raportul transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Reprezentanţii companiei spun că numărul de tranzacţii de apartamente a scăzut cu 20% în primele nouă luni din acest an, comparativ cu anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veniturile totale au depăşit 15 milioane de lei, în creştere de 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu doar 23%.

”Meta Estate Trust, (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar, înregistrează rezultate financiare în creştere în primele 9 luni ale anului 2023. Compania a investit peste 50 milioane de lei (10,6 milioane de euro) în primele 9 luni ale anului în 16 proiecte, iar portofoliul de investiţii al companiei a ajuns la valoarea de 93,6 milioane de lei”, informează compania.

Activele totale ale Meta Estate Trust au depăşit 107 milioane de lei, o creştere de 9% faţă de sfârşitul anului 2022, finanţate în principal din lichidităţile suplimentare generate de proiectele finalizate în acest an.

„Mi se pare important să înţelegem rezultatele financiare ale Meta Estate Trust în contextul pieţei. Anul acesta, piaţa imobiliară din România a stagnat, iar numărul tranzacţiilor a scăzut. Cu toate acestea, noi am reuşit să livrăm rezultate performante şi să ne depăşim ţintele financiare. Acest lucru dovedeşte faptul că strategia noastră investiţională funcţionează în orice context de piaţă şi că modelul nostru de business este unul rezilient, adaptabil ciclurilor de piaţă”, spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.

‘’În viitor, ne vom concentra pe dezvoltarea liniei de afaceri parteneriate cu dezvoltatorii, monetizarea graduală a portofoliului de investiţii din linia de afaceri early-stage, şi operaţionalizarea unor noi proiecte în segmentul de închirieri. Vom continua să extindem portofoliul de proiecte prin utilizarea resurselor proprii şi a finanţării bancare suplimentare”, a declarat Alexandru Bonea, CEO şi co-fondator Meta Estate Trust.

Compania a încasat echivalentul în lei a circa 10,8 milioane euro din tranzacţii aferente investiţiilor închise. Profitul net a fost de 7 milioane de lei, un avans de 90%  şi a depăşit valoarea bugetată pentru anul 2023.

Potrivit reprezentantului companiei, numărul de tranzacţii de apartamente a scăzut cu 20% în acest an.

”În medie, numărul de tranzacţii de apartamente a scăzut cu 20% în primele nouă luni, se menţine şi pe primul semestru, şi pe primele trei trimestre. Vedem clar că, în medie, vânzările au scăzut. Dacă ne gândim la cumpărători, avem consumatorii, cei care cumpără un apartament ca să îl folosească pentru a locui acolo; apoi, avem cumpărătorii-investitori, care cumpără practic un apartament pentru a face o investiţie şi a-l exploata în regim de chirie. Pentru consumatori, avem costurile de finanţare, care au crescut foarte mult, fiindcă băncile se uită la gradul de îndatorare şi nu lasă ca gradul de îndatorare să depăşească 40% din veniturile cumpărătorilor. Şi a făcut o mare piaţă de cumpărători să nu mai fie eligibilă, lovind chiar piaţa de masă, în care cumpărătorii aveau de obicei bani disponibili pentru avans şi aveau nevoie de finanţare bancară. Aici a venit cea mai mare scădere, pe consumatori. La investitori s-a întâmplat altfel: avem o modificare legislativă, intrată în vigoare în ianuarie 2023, prin care nu se mai poate cumpăra un imobil la plafonul de 5% TVA decât unul singur. Înainte se putea cumpăra până la 450.000 de lei oricâte cu TVA de 5%. Aveam practic o mare piaţă de investitori care cumpărau apartamente cu acest TVA de 5% la plafonul de 450.000 lei. Din 2023, s-a exclus şi puteai să cumperi un singur apartament la 5% sub 600.000 lei. Deci şi cumpărătorii-investitori au fost loviţi”, a explicat Bonea, pentru News.ro.

El spune că pe lângă schimbarea legislativă au mai existat şi alte produse alternative de investiţii care au fost în competiţie directă cu activitatea de investiţii în imobiliare.

”Am văzut titlurile de stat care ajungeau şi la 8%, care practic e mai mult decât îţi poate oferi ca randament o investiţie imobiliară. Deci a fost acest cumul de factori care a făcut o presiune semnificativă pe cumpărători, în special pe consumatorii din piaţa de masă şi pe micii investitori. Pe lângă asta am avut şi panica şi confuzia generate de războiul din Ucraina, care ”au ajutat” şi ele la a nu se mai vinde apartamente, deoarece o achiziţie imobiliară e prima care poate fi amânată. În schimb, toţii cei care voiau să se mute şi nu au mai cumpărat apartamente au început să închirieze. Şi vedem o creştere semnficativă a preţurilor de chirii, cu până la 15%. Asta se vedea chiar din semestrul 1. Preţurile ca valoare nominală au stagnat, dacă le ajustăm la inflaţie, să zic că au scăzut. Ce se va întâmpla pe termen lung e altă discuţie. Întâi, avem un număr semnificativ mai redus de proiecte imobiliare care au început, din cauză că primăria a emis cu mult mai puţine autorizaţii de construire. Vedem -46% autorizaţii ca şi suprafaţă pe sectorul rezidenţial. A mai fost şi incertitudinea economică, care i-a determinat pe mulţi dezvoltatori să îşi amâne proiectele. Toate aceste schimbări mi se par suficient de dramatice pentru a avea un recul semnificativ în următorii doi ani. Iar în Bucureşti vedem o ofertă limitată de apartamente şi s-ar să vedem în viitorul apropiat o creştere semnificativă a preţurilor, ţinând cont de această dinamică a ofertei”, a spus a declarat Alexandru Bonea, CEO şi co-fondator Meta Estate Trust.

Structura activelor la 30 septembrie 2023 urmăreşte strategia investiţională a Meta Estate Trust, fiind implementate patru linii mari de afaceri: Parteneriate cu dezvoltatorii cu împărţirea profitului, Early stage sau achiziţia de locuinţe în faze incipiente ale construcţiei cu exit înainte sau la finalizarea acestora, Call/Put-Option care presupune pre-contractarea unui imobil viitor sau finalizat, precum şi Income recurring care presupune achiziţia de locuinţe care să genereze venituri din chirii.

”Meta este o punte între piaţa de investiţii imobiliară şi piaţa de capital. Practic un investitor din piaţa de capital poate beneficia prin noi de rabdamentele atractive ale pieţei imobiliare şi de cealalta parte antreprenorii din piaţa imobiliară pot beneficia de o nouă sursă de finanţare. Până acum, această punte nu prea exista. Noi suntem expuşi la toată piaţa imobiliară, de la parteneriate cu dezvoltatori, până la achiziţii şi revânzări de apartamente şi chirii”, spune el.

Meta Estate Trust este o companie tip holding, cu activitate în sectorul imobiliar, fondată în martie 2021 de un grup de antreprenori români cu experienţă în real estate şi piaţa de capital.

„Este foarte important că această performanţă financiară a companiei vine pe fondul aşezării activităţii în procese sustenabile şi derularea acestor procese de o nouă echipă executivă. La capitolul veşti bune pentru acţionari adăugăm o premieră pentru Meta Estate Trust: urmărim implementarea unei politici de remunerare a acţionarilor echilibrate, care armonizează nevoile acestora cu asigurarea resurselor pentru planurile de dezvoltare ale companiei. Am propus pentru următoarea AGOA aprobarea distribuirii de dividende în numerar în valoare brută de 3.757.429,68 lei”, spune Tudor Cartianu, preşedinte Consiliului de Administraţie Meta Estate Trust.

Din 29 august 2022, Meta Estate Trust este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, având simbolul bursier MET. Începând cu data de 20 martie 2023, acţiunea MET este inclusă în indicele BETAeRO. Compania a investit de la înfiinţare în mai mult de 50 de proiecte imobiliare şi a ieşit până în acest moment din peste 20 de proiecte imobiliare, acţionând ca partener al dezvoltatorilor imobiliari prin participare la capital, precum şi prin achiziţii de locuinţe în proiecte rezidenţiale în faze incipiente ale construcţiei (în Bucureşti şi în marile oraşe).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.