Meta (Facebook) continuă să lanseze instrumente bazate pe inteligenţă artificială sub licenţă open-source, de data aceasta soluţiile companiei vizând generarea sunetului şi a muzicii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania a lansat o suită de modele AI, numită AudioCraft, care este compusă din trei componente dedicate creării sunetelor şi a muzicii pornind de la simple comenzi scrise.

Din suita AudioCraft fac parte AudioGen şi MusicGen, care pot fi folosite pentru generarea sunetelor, respectiv a muzicii, şi EnCodec, care poate compresa sunetul rezultând o calitate ridicată a acestuia.

Suita este disponibilă sub licenţă open-source, dând posibilitatea utilizatorilor şi cercetătorilor deopotrivă să antreneze modelele AI cu propriile date.

Compania americană spune că antrenarea modelelor AI din cadrul suitei s-a făcut folosind date proprii sau disponibile în mod public online şi că nu există riscul încălcării drepturilor de autor.

Spre deosebire de soluţiile de inteligenţă artificială anterioare, care nu sunt foarte simplu de folosit, noua suită îşi propune să facă din crearea muzicii o operaţiune la fel de simplă precum generarea textelor şi a imaginilor cu ajutorului AI-ului, spun oficialii companiei.

Cei de la Meta susţin că lansarea noilor modele AI are în vedere în primul rând cercetarea. Experţii pot încerca să lucreze la modalităţile de control şi să crească performanţa modelelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.