Membrii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au plătit despăgubiri în valoare de peste 40,5 milioane lei pentru acoperirea daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme înregistrate în perioada martie - august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente în România. Astfel, doar pentru acoperirea daunelor cauzate de aceste riscuri înregistrate în perioada martie - august 2021, membrii UNSAR au plătit despăgubiri în valoare de peste 40,5 milioane lei. Dintre acestea, cea mai mare pondere au avut-o riscurile de viitură, vijelie, furtună, ploi torenţiale şi tornade – pentru care au fost plătite despăgubiri de peste 23,3 milioane lei, dintre care 11,3 milioane lei au fost achitate în baza poliţelor de asigurare dedicate persoanelor fizice, iar diferenţa în baza poliţelor destinate companiilor", anunţă UNSAR.

Catastrofele produc anual pagube costisitoare în România, însă ele pot fi preluate  printr-o asigurare care acoperă inclusiv riscurile de dezastre naturale. Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, UNSAR subliniază astfel importanţa existenţei unor soluţii de protecţie împotriva acestor riscuri.

„Prin potenţialul lor distructiv, cutremurele, alunecările de teren, inundaţiile, tornadele sau incendiile ucid mii de oameni în întreaga lume şi pot provoca distrugeri importante construcţiilor civile şi industriale. Refacerea acestora presupune costuri semnificative în fiecare an, care pot fi acoperite de către o poliţă de asigurare”, a precizat Adrian Marin, preşedinte UNSAR.

De asemena, peste 66% dintre români declară că în cazul în care ar avea loc o catastrofă (dezastru natural) ar şti cum ar trebui să procedeze, în timp ce procentul în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 36-50 ani este chiar mai ridicat, de 72%, arată studiul “Percepţia românilor faţă de asigurările de locuinţe”, realizat recent de IRES la solicitarea UNSAR.

„Asigurătorii din România plătesc anual despăgubiri de zeci de milioane de lei doar pentru fenomenele meteo extreme. Astfel, poliţele facultative de locuinţe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil. Acestea pot fi încheiate doar în baza unei asigurări obligatorii PAD, care acoperă 3 riscuri catastrofale - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.