MCI Capital TFI va achiziţiona un pachet de 55% din acţiunile agenţiei de turism online eSky Group, valoarea tranzacţiei fiind de 34,5 milioane de euro şi include recapitalizarea companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a tranzacţiei, fondurile constituite în MCI Capital TFI S.A vor achiziţiona 55% din acţiunile eSky, o agenţie de turism online lider în ECE. Fondatorii eSky Group vor rămâne acţionari semnificativi, deţinând un total de 45%. Valoarea tranzacţiei este de 34,5 milioane de euro şi include recapitalizarea companiei. MCI Capital doreşte să sprijine eSky în consolidarea poziţiei sale pe piaţa globală şi în implementarea strategiei de creare a unui avantaj tehnologic faţă de competitori", anunţă agenţia de turism.

eSky este lider pe piaţa biletelor de avion din Europa Centrală şi de Est şi oferă servicii în peste 60 de ţări din întreaga lume.

"eSky Group a profitat de situaţia nefavorabilă a pieţei ȋn timpul pandemiei pentru a-şi consolida poziţia şi pentru a-şi creşte semnificativ eficienţa. La nivel de profit operaţional, compania a încheiat anul 2021 cu un rezultat mai bun decât în anul record 2019. Prin urmare, strategia de expansiune globală de până acum a jucat un rol esenţial în consolidarea poziţiei pe piaţă. Datorită investiţiei MCI, vom obţine fonduri pentru implementarea obiectivelor noastre strategice, inclusiv automatizarea semnificativă a proceselor în domeniul serviciilor pentru clienţi, creşterea popularităţii brandului eSky pe pieţele din Europa Centrală şi de Est şi transformarea într-un jucător de top pe piaţa pachetelor dinamice", spune Łukasz Habaj, CEO eSky Group.

În ultimii ani, eSky Group s-a extins puternic la nivel internaţional, ceea ce a contribuit la creşterea dinamică a companiei. În doar patru ani, portofoliul grupului a ajuns să includă 45 de ţări din întreaga lume, inclusiv pieţe îndepărtate precum APAC (Hong Kong, Malaezia sau Singapore) sau pieţe africane - Maroc, Kenya, Egipt sau Nigeria. În prezent, grupul vinde în peste 60 de ţări din întreaga lume.

"În ciuda faptului că pandemia a afectat puternic toată industria aviatică, datorită angajamentului Consiliului de Administraţie şi al proprietarilor, compania a ieşit din această perioadă mai puternică decât înainte. Vrem să sprijinim Consiliul de Administraţie în strategia de construire la nivel global a unui "market challenger" bazat pe avantajul tehnologic şi pe calitatea serviciilor oferite clientului. Intenţionăm să continuăm consolidarea poziţiei companiei în ECE şi la nivel global, atât prin achiziţii, cât şi prin creştere organică dinamică", spune Michał Górecki, Senior Investment Director la MCI TFI.

Vânzările de anul trecut ale eSky Group, exprimate în TTV (Valoarea Totală a Tranzacţiilor), s-au ridicat la 353,4 milioane de euro. Acest rezultat este cu 34% mai mare decât în 2020. Profitul operaţional al grupului în 2021 a crescut cu 167% faţă de 2019, ceea ce clasează anul trecut drept cel mai bun an din istoria companiei în ceea ce priveşte profitul operaţional.

În 2021, jumătate din veniturile eSky Group exprimate în TTV au fost generate în Europa continentală. Anul trecut, ponderea vânzărilor companiei în Europa de Vest a fost mai mare decât în Europa Centrală şi de Est cu 12 puncte procentuale şi s-a ridicat la 38%, respectiv 26%. Totodată, eSky Group şi-a consolidat poziţia în Statele Unite, veniturile exprimate în TTV crescând cu 54% de la an la an, iar ponderea în structura totală a vânzărilor rămânând la acelaşi nivel ca în 2020 - 11%.

Încheierea tranzacţiei este supusă aprobării Oficiului Concurenţei şi Protecţiei Consumatorilor din Polonia şi a instituţiilor financiare, precum băncile.

MCI Capital este unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii în tehnologie din Europa Centrală, cu active administrate în valoare de 2,7 miliarde zloţi (589 milioane euro). Începând cu 1998, MCI a sprijinit 104 companii şi a ieşit din 68. Fondul investeşte 25-100 de milioane de euro în lideri ai digitalizării: companii pur tehnologice (inovatoare), companii aflate în proces de transformare digitală şi infrastructură IT. Fondul a fost implicat, printre altele, în Mall.cz (comerţ electronic, Cehia), WP.pl (media digitală, Polonia), Invia (e-travel, ECE), Dotpay/eCard (fintech, Polonia), iZettle (fintech, internaţional) şi ATM SA (centre de date, Europa).

eSky Group este o agenţie de turism online (OTA) bazată pe tehnologie avansată. Este lider ȋn Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cei mai importanţi jucători pe pieţele din America de Sud. Motorul de căutare eSky Travel – produs al Grupului – le permite turiştilor să achiziţioneze bilete de avion regulate, low-cost şi charter de la peste 1.030 de companii aeriene, să rezerve cazare ȋn peste 1,3 milioane de hoteluri şi apartamente din ȋntreaga lume, să ȋnchirieze auto şi să achiziţioneze asigurare de călătorie. În prezent, eSky oferă servicii ȋn mai mult de 50 de pieţe la nivel global şi plănuieşte să continue dezvoltarea. eSky Group este membru al grupului de agenţi din cadrul International Air Transport Association (IATA).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.