Băncile care lucrează pentru a dezvolta standarde globale privind contabilizarea emisiilor de carbon în subscrierea de vânzare de obligaţiuni sau acţiuni au votat pentru excluderea majorităţii acestor emisii din propria amprentă de carbon, au declarat trei persoane familiarizate cu problema, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea băncilor care fac parte dintr-un grup de lucru din industrie au susţinut un plan la începutul acestei luni de a exclude două treimi din emisiile legate de afacerile lor de pe piaţa de capital de la includerea lor în contabilitatea carbonului, au spus sursele, după luni de discordie în această problemă.

Dacă este menţinută, decizia ar pune băncile în conflict cu susţinătorii protejării mediului, mulţi dintre ei spunând că industria bancară ar trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru emisiile generate de activităţile finanţate prin vânzări de obligaţiuni şi acţiuni, aşa cum se întâmplă deja cu împrumuturile.

Aproape jumătate din finanţarea oferită de cele mai mari şase bănci din SUA pentru companiile de top din sectorul combustibililor fosili a provenit mai degrabă de pe pieţele de capital decât prin împrumuturi directe, între 2016 şi 2022, potrivit grupului de mediu Sierra Club.

Contabilitatea băncilor cu privire la aceste emisii va avea impact asupra obiectivelor lor de a deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Principalele bănci s-au angajat să-şi reducă emisiile la zero pe o bază netă până în 2050 şi au stabilit obiective intermediare pentru acest deceniu.

Băncile cu operaţiuni pe pieţele mari de capital din grupul de lucru au susţinut că ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru doar 33% din emisiile activităţilor finanţate prin vânzări de obligaţiuni şi acţiuni, deoarece nu deţin control asupra debitorilor aşa cum o fac cu împrumuturile.

Băncile şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la emisiile legate de piaţa de capital care le micşorează emisiile legate de creditare, au spus sursele.

Cei care susţin un prag contabil scăzut spun că asumarea responsabilităţii pentru 100% din emisii ar duce la o dublă numărare în sistemul financiar, deoarece investitorii în obligaţiuni şi acţiuni vor contabiliza, de asemenea, separat unele dintre emisiile generate de activităţile de finanţare în propria lor amprentă de carbon.

Majoritatea băncilor din grupul de lucru au susţinut pragul de 33%, dar cel puţin două au fost divergente, una susţinând 100%, au spus sursele, solicitând anonimatul deoarece deliberările au fost confidenţiale.

Standardul de contabilitate nu va fi obligatoriu.

Parteneriatul pentru Carbon Accounting Financials (PCAF), o asociaţie de bănci care încearcă să armonizeze contabilitatea carbonului în industrie, a format grupul de lucru care cuprinde bănci importante în speranţa că altele vor urma standardul care este creat.

Consiliul PCAF va avea acum ultimul cuvânt cu privire la adoptarea cotei contabile de 33% pentru pieţele de capital.

Două dintre surse au spus că nu a fost luată nicio decizie.

Un purtător de cuvânt al PCAF nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Membrii grupului de lucru sunt Morgan Stanley, Barclays, Bank of America, Citigroup, HSBC, BNP Paribas, NatWest şi Standard Chartered.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.