Una dintre cele mai mari provocări ale momentului pentru o companie mare este faptul că pasul schimbării din energie, dar şi în celelalte sectoare este mult mai mare, iar ritmul schimbării e mult mai mare decât până acum, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei. Aceasta spune că maşinile electrice şi combustibilii alternativi vor avea un impact foarte mare asupra mixului energetic, dar şi asupra cererii unor produse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mariana Gheorghe se află la conducerea OMV Petrom de aproape 12 ani.

”Vorbim tot mai mult de energie regenerabilă, de maşini electrice, de combustibili alternativi. Toate acestea vor avea un impact foarte mare asupra mixului energetic, asupra cererii unor produse şi asupra nevoii de adaptare a business-ului pe care îl reprezinţi. Problema pe care o vedem este că ritmul schimbării în energie, dar şi în celelalte sectoare este mult mai mare, ritmul de schimbare e mult mai mare decât până acum. În general, nu vrem să vorbim de revoluţia industrială, dar eu cred că trăim o revoluţie industrială 4.0. Este o realitate, o simţim şi în energie, dar şi în absolut toate celelalte domenii de activitate”, a declarat într-un interviu pentru News.ro Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

Aceasta vorbeşte despre digitalizare şi despre ceea ce înseamnă noua tehnologie.

”Digitalizarea impactează foarte mult pozitiv, dar aduce şi provocări în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a asimila noile tehnologii şi a lucra cu acestea”, a precizat Mariana Gheorghe.

Petrom a ajuns să folosească drone, spune oficialul companiei.

”Sunt echipamente şi tehnologii folosite în alte industrii, cum a fost industria militară, iar noi le folosim de exemplu în activitatea noastră de topografie. Sunt utilizări pe care nici nu ne gândeam că o să le împrumutăm”, spune directorul general al OMV Petrom.

Digitalizarea şi revoluţia informaţională şi industrială au implicaţii asupra angajaţilor, trebuie să îi ajutăm să se dezvolte ca să facă faţă la aceste schimbări permanente, consideră reprezentantul OMV Petrom.

”Deci când mă uit la viitor, mă uit cu entuziasm; sunt lucruri pe care le vedeam numai în filme şi nu credeam că le vom trăi noi, dar şi cu îngrijorarea din cauză că trebuie să răspundem foarte rapid provocărilor”, mai spune oficialul companiei.

În ceea ce priveşte preţul carburanţilor, Mariana Gheorghe spune că nu poate avansa o predicţie.

”Politica noastră de preţuri este foarte transparentă. Sunt trei mari componente care determină preţul: cotaţia internaţională la carburanţi, taxarea şi concurenţa. Dacă ne uităm în ultima perioadă, volatilitatea a cotaţiilor şi a taxării a fost destul de mare. Am văzut creşteri la cotaţii internaţionale ce au fost cauzate de uraganele din SUA şi care au avut impact asupra capacităţilor de rafinare şi a stocurilor, dar şi a comerţului internaţional cu carburanţi. Pe de altă parte, am văzut şi schimbări în taxare, cu acele accize care au crescut în septembrie şi octombrie. Noi am reflectat gradual ambii factori de creştere”, punctează oficialul companiei petroliere.

CEO OMV Petrom precizează că nu ar putea spune care va fi evoluţia acestor factori în următoarele două luni, dar vor fi reflectate gradual, potrivit politicii companiei.

”Suntem în faza de elaborare a bugetului pentru 2018 şi ne uităm la preţul istoric, de circa 52 dolari pe baril pentru primele zece luni, dar şi la proiecţiile specialiştilor. Noi am emis o proiecţie de 52 de dolari pentru tot anul. Probabil va fi ceva mai mare, având în vedere preţul curent. Vom face mai multe scenarii.”, a concluzionat Mariana Gheorghe.

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei.

Investiţiile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 5%, la 1,72 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

OMV Petrom avea la sfârşitul lunii septembrie circa 13.900 de angajaţi, cu 7% mai puţini faţă de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.