Unele dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, între care Pfizer şi Eli Lilly, au dezvoltat un sistem bazat pe tehnologia blockchain pentru a urmări traseul medicamentelor pe parcursul lanţului de aprocvizionare, pentru a combate mai eficient medicamentele contrafăcute, au declarat oficiali ai companiilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ două duzini de companii, între care producători de medicamente, distribuitori, comercianţi cu amănuntul şi firme de logistică au creat sistemul MediLedger Network, pe baza blockchain, pe care l-au testat pentru verificarea medicamentelor. Companiile participante intenţionează să extindă sistemul în acest an.

Blockchain, care a apărit iniţial ca tehnologoa aflată la baza monedei virtuale bitcoin, este o bază de dată comună menţinută de o reţea de computere.

Grupul MediLedger a prezentat un raport pe această temă Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite, a declarat Susanne Somerville, director general la compania de tehnologie Chronicled.

Chronicled este custodele MediLedger, asigurând administrarea reţelei.

”Chiar dacă aprovizionarea cu medicamente din Statele Unite este sigură, există mici procente...de medicamente posibil contrafăcute”, a afirmat Somerville într-un  interviu.

Aceasta a spus că medicamentele contrafăcute sunt o problemă mare pentru ţările din lumea a treia, unde se estimează că jumătate dintre medicamente sunt contrafăcute.

Între cele 24 de companii participante la această iniţiativă se află Amgen, FedEx, GlaxoSmithKline, Novartis, AmerisourceBergen, Sanofi, Walgreens Boots Alliance şi Walmart.

Medicamentele identificate ca fiind contrafăcute ar putea fi contaminate, ar putea conţine un ingredient greşit sau să nu aibă deloc un ingredient activ. Au existat situaţii în trecut de medicamente oncologice care au inundat piaţa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că anual sunt tranzacţionate medicamente contrafăcute în valoare de 73 de miliarde de euro.

”Infrastructura actuală a sistemelor punct la punct nu are capacitatea de a păstra datele în sync de-a lungul sistemului de aprovizionare cu medicamente, ceea ce amplifică riscul apariţiei unor produse contrafăcute, ilegale”, a declarat David Vershure, director pentru gestionarea canalelor de distribuţie şi contractelor la divizia Genentech a grupului Roche.

Funcţia de bază a MediLedger Network este de a valida autenticitatea identificatorilor medicamentelor la nivelul lanţului de aprovizionare, arată raportul MediLedge.Acest lucru poate fi făcut fără vreun transfer deschis de date în blockchain sau fără să iasă de sub controlul unei companii.

Proiectul MediLedger a fost creat ca reacţie la apelul făcut la începutul anului trecut de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente pentru proiecte pilot pentru testarea unui sistem electronic interoperabil, în conformitate cu Legea privind Securitatea Lanţului de Aprovizionare cu Medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.