Preluarea preconizată de Nvidia a producătorului britanic de cipuri ARM, pentru 40 de miliarde de dolari, a întâmpinat vineri o piedică majoră, autoritatea de reglementare din Marea Britanie solicitând o investigaţie aprofundată pentru că ar putea afecta concurenţa şi slăbi producătorii rivali, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încheiat în septembrie anul trecut, acordul de preluare a ARM, cea mai importantă companie britanică de tehnologie, de către cel  mai mare producător de grafică şi de cipuri pentru inteligenţă artificială din lume a fost criticat de de politicieni, companii concurente şi clienţi.

În Marea Britanie, acordul a dobândit o încărcătură politică, criticii argumentând că o creştere a naţionalismului politic şi conştientizarea mai mare a necesităţii de a deţine infrastructură de importanşp majoră înseamnă că ARM, deţinută de compania japoneză SoftBank din 2016, nu ar trebui vândută din nou.

Vineri, autoritatea pentru concurenţă a amplificat presiunea, afirmînd că entitatea rezultată în urma fuziunii ar putea duce la reducerea concurenţei la nivel mondial şi în sectoare precum centre de date, internetul lucrurilor, industria auto şi cea a jocurilor.

Pentru a aproba un acord cu implicaţii mari, autoeritatea de reglementare ar cere în mod normal vânzarea unei părţi din noua compania care ar afecta concurenţa. Dar îngrijorările din jurul ARM şi Nvidia sunt legate de întreaga afacere.

Acordul provoacă îngrijorare şi pentru că pune în pericol inovaţia din industrii care formează coloana vertebrală a economiilor moderne.

”Suntem îngrijoraţi de faptul că dacă Nvidia ar controla ARM ar putea crea probleme reale pentru rivalii Nvidia prin limitarea accesului acestora la tehnologiile cheie şi, în cele din urmă, ar limita inovaţia pe o serie de pieţe importante şi în creştere”, a declarat Andrea Coscelli, şeful Autorităţii pentru concurenţă şi pieţe.

ARM este un jucător major pe piaţa globală a semiconductorilor globali, un sector fundamental pentru tehnologii de la inteligenţa artificială şi calculul cuantic la reţelele de telecomunicaţii 5G.

Proiectele sale alimentează aproape orice smartphone şi milioane de alte dispozitive.

Semiconductorii stau, de asemenea, la baza infrastructurii critice din Marea Britanie, iar guvernul a declarat că fac parte din domeniul tehnologiei legate de apărare şi probleme de securitate naţională.

Acordul a stârnit, de asemenea, furie în industria semiconductoarelor, unde ARM a fost mult timp un jucător neutru care acordă licenţe pentru proprietate intelectuală cheie clienţilor care, altfel, sunt rivali intensi, inclusiv Qualcomm, Samsung Electronics şi Apple.

Teama în rândul producătorilor de cipuri este că Nvidia va avea un acces timpuriu la inovaţiile ARM, mai degrabă decât să le distribuie întregii industrii pe o bază egală.

În timp ce Nvidia a oferit soluţii pentru a diminua impactul, autoritatea de reglementare din Marea Britanie nu a crezut că acestea vor atenua preocupările sale.

Nvidia, care spera să încheie acordul până în martie anul viitor, a declarat miercuri că va dura mai mult timp decât anticipa pentru a obţine aprobările necesare şi unii analişti din SUA consideră că preluarea va fi blocată.

Termenul limită pentru acord este septembrie anul viitor. Nvidia a declarat, vineri, că acordul rămâne benefic pentru industrie, iar CEO-ul ARM a declarat că fuziunea propusă va sprijini mai bine crearea de locuri de muncă şi îi va permite să investească în tehnologiile viitorului, decât dacă ar deveni o companie publică independentă.

Acordul de vânzare a ARM de anul trecut a avut loc când SoftBank a vândut o serie de alte active pentru a-şi reduce datoriile.

Guvernul britanic va lua în considerare concluziile şi va oferi un răspuns mai complet la o dată ulterioară, care va include, de asemenea, gândirea sa asupra oricărui impact asupra securităţii naţionale.

O investigaţie completă aprofundată durează aproximativ şase luni. Guvernul Marii Britanii ar putea apoi să blocheze preluarea, să o aprobe sau să îi permită să treacă cu anumite întreprinderi.

Marea Britanie a înregistrat un număr record de oferte de preluare în acest an, cu capital privat şi firme cotate la bursă, de la supermarketuri până la grupuri farmaceutice şi chiar producătorul său de torpile şi senzori submarini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.