Secretarul pentru afaceri şi comerţ al Marii Britanii, Kemi Badenoch, a semnat oficial un tratat care confirmă aderarea la vastul bloc comercial din regiunea indo-pacifică CPTPP, acesta fiind cel mai mare acord comercial post-Brexit al ţării, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnat duminică, în Noua Zeelandă, acordul va fi dezbătut în Parlamentul din Marea Britanie, în timp ce alte naţiuni membre ale CPTPP îşi vor finaliza, de asemenea, propriile procese legislative.

Mai mult de 99% din mărfurile actuale din Marea Britanie care sunt exportate în ţările CPTPP vor fi în curând eligibile pentru tarife zero, a spus guvernul Regatului Unit.

Acordul cuprinzător şi progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific include 11 ţări, între care Canada, Mexic, Japonia, Australia, Vietnam, Singapore şi Malaezia.

Marea Britanie ar fi prima naţiune europeană care se va alătura blocului, despre care guvernul spune că va debloca comerţul cu o regiune cu un PIB total de 12.000 de miliarde de lire sterline (15,7 trilioane de dolari).

Rămâne de văzut care vor fi de fapt beneficiile acestui acord pentru perspectivele de creştere ale Marii Britanii.

Pe baza estimărilor guvernului, acordul va creşte PIB-ul britanic interne cu doar 0,08%, pe termen lung, ceea ce va avea un impact redus pentru a compensa pierderile comerciale europene ca urmare a Brexit-ului.

Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie 2020.

Badenoch a declarat duminică că Marea Britanie îşi foloseşte statutul de naţiune comercială independentă pentru a se alătura unui ”bloc comercial interesant, în creştere şi orientat spre viitor”.

”Va contribui la creşterea economiei Marii Britanii şi la construirea pe baza a sutele de mii de locuri de muncă din companiile deţinute în CPTPP, din toată ţara”, a spus ea într-un comunicat.

Unul din 100 de muncitori din Marea Britanie a fost angajat de o afacere cu sediul central într-o naţiune CPTPP, potrivit guvernului, care citează datele din 2019.

Badenoch a adăugat că acordul ”ar deschide oportunităţi uriaşe şi acces fără egal la o piaţă de peste 500 de milioane de oameni”.

Pactul comercial a evoluat din Parteneriatul Trans-Pacific, sau TPP, care a avut originea în Statele Unite, dar s-a destramat după ce fostul preşedinte Donald Trump a renunţat la implicarea SUA.

Sean McGuire, directorul pentru Europa la Confederaţia Industriei Britanice, a declarat că acordul, alături de o agendă comercială globală strategică a Marii Britanii, ”are potenţialul de a stimula creşterea condusă de export în sectoare critice, cum ar fi serviciile şi tehnologia ecologică, în timp ce, de asemenea, făcând lanţurile noastre de aprovizionare mai rezistente.”

”Fiind unul dintre cele mai mari acorduri la nivel global, inclusiv unele dintre cele mai dinamice pieţe din lume, firmele din Marea Britanie vor urmări noi oportunităţi comerciale şi de investiţii”, a spus el într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.