Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, conduce delegaţia României la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale (BM), de la Washington. În prima zi a discuţiilor, reprezentanţii Băncii Mondiale au oferit asigurări că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ 1 miliard de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agenda a cuprins astăzi, în prima zi a vizitei, întâlniri de lucru cu doamna Antonella Bassani, Vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale (alături de echipa sa tehnică) şi domnul Eugene Ruggenaath, Director Executiv Constituenta Olandeză a Băncii Mondiale. «Le spunem deseori ţărilor din regiune, uitaţi-vă la România cum utilizează instrumentele pentru dezvoltare, sunt un exemplu de urmat», a fost un aspect comun subliniat de oficialii Băncii Mondiale în discuţiile cu ministrul Marcel Boloş şi echipa sa”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Potrivit acestora, reprezentanţii Băncii Mondiale au oferit asigurări că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ 1 miliard de euro pentru:

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

- politici de dezvoltare care vizează creştere verde şi incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);

- managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).

”Dată fiind importanţa împrumuturilor pentru politica de dezvoltare în promovarea măsurilor de reformă, suntem recunoscători pentru sprijinul remarcabil în implementarea şi finalizarea cu succes a celor două operaţiuni pentru creştere verde şi favorabilă incluziunii în 2022 şi 2023”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Potrivit datelor transmise de oficialii Ministerului Finanţelor, partea română a subliniat că România va continua să îşi menţină echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm să continue reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, fonduri europene substanţiale care vor contribui la investiţii cu efecte multiplicatoare semnificative.

”Oficialii români au precizat că este nevoie de sprijinul continuu al Băncii, pentru finanţare complementară, pentru ca toate aceste oportunităţi să fie valorificate. Ministrul român de finanţe a transmis oficialilor Băncii Mondiale că se bazează în continuare pe sprijinul International Finance Corporation pentru investiţiile private în România, prin identificarea de noi oportunităţi de finanţare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură din România la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deşeurilor şi tratării apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze că echipa MF”, se mai arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

”Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică şi suntem ferm angajaţi într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creşterea economiei româneşti şi susţinerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă şi incluzivă", a conchis Marcel Boloş.

Ministerul Finanţelor anunţă, de asemenea, că IFC doreşte să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătăţii (Timişoara, Ploieşti) sau managementul deşeurilor/economie circulară (Braşov, Constanţa).

Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale (BM) se desfăşoară între 15-20 aprilie 2024.

Printre temele abordate în cadrul Reuniunilor se numără perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică.

Raportat la dimensiunea expunerii IFC în regiune, România este prima ţară ca portofoliu IFC şi în primele 10 state din lume, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, reprezentând a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare din 1991.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.