Manageri ai unor fonduri de pensii şi investitori religioşi cer companiilor care gestionează platforme de socializare să îşi intensifice controalele pentru a reduce riscul violenţelor înainte de ceremonia de învestire a preşedintelui ales Joe Biden de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Efortul acestora reprezintă cele mai recente presiuni exercitate asupra Facebook, Twitter şi Alphabet legate de retorica extremistă, după asaltul de săptămâna trecută împotriva Capitoliului din Washington al susţinătorilor preşedintelui Donald Trump.

În scrisori trimise joi, investitorii, între care inspectorul financiar al statului New York, Thomas DiNapoli, Sindicatul Internaţional al Angajaţiilor din Servicii (Service Employees International Union) şi Asociaţia Universalistă Unitariană, au cerut adoptarea rapidă a unor măsuri care să dezactiveze codurile despre care afirmă că tind să promoveze teoriiile conspiraţiei şi conţinutul radical, iar companiile să continue să semnaleze conţinutul cu hashtaguri precum #Stopthesteal.

Pe termen lung, consiliile de administraţie şi directorii trebuie să îşi reevalueze ”modelul de afaceri şi dependenţa de deciziile luate de algoritmi, care au fost asociate cu răspândirea urii şi a dezinformării online”, arată scrisorile.

Reprezentanţii grupului Alphabet nu au răspuns întrebărilor. Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că a blocat peste 250 de grupuri ale supremaţiei albe şi au luat măsuri precum interzicerea organizării miliţiilor pe platforma sa. Un reprezentant al Twitter a făcut referire la măsurile pe care le-a luat, cum ar fi suspendarea conturilor care au distribuit în principal conţinut al QAnon.

Retorica violentă s-a intensificat în ultimele săptămâni pe reţelele de socializare, grupurile planificând în  mod deschis să se adune la Washington, potrivitcercetătorilor şi unor postări publice, companiile fiind criticare că nu au luat măsuri preventive.

Twitter şi Facebook au suspendat săptămâna trecută conturile lui Donald Trump, pentru a combate afirmaţiile lipsite de fundament referitoare la producerea de fraude în alegerile prezidenţiale.

Investitorii activişti gestionează cumulat active în valoare de aproximativ 390 de miliarde de dolari, dar deţin participaţii relativ mici la companiile de media socială. Acţionarii principali din acest sector au refuzat să comenteze reacţiile acestora, între aceştia fiind BlackRock, Vanguard Group şi Morgan Stanley.

Suspendarea conturilor lui Donald Trump a provocat îngrijorare în rândul altor investitori, că utilizatorii şi advertiserii vor pleca spre alte platforme.

Directorul general al Twitter, Jack Dorsey,  a spus că decizia este corectă, dar că stabileşte un precedent periculos.

Directorul pentru operaţiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, a spus că platforma de socializare nu intenţionează să deblocheze contul lui Trump.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.